BJELORUSKI PREDSJEDNIK

Lukašenko: Naša vojska je nakon subote u stanju visoke pripravnosti

Primio je izvještaj o organizaciji i izvršavanju zadaća uzbunjivanja protuzračne odbrane

Aleksandar Lukašenko. Printscreen

H. J. I.

16.5.2023

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posjetio je centralno zapovjedno mjesto Zapovjedništva zračnih snaga i protuzračne odbrane, prenosi bjeloruska državna novinska agencija BelTA. Primio je izvještaj o organizaciji i izvršavanju zadaća uzbunjivanja protuzračne odbrane.

- Nema potrebe za dugim izvještajima. Pogledajmo šta se događa oko naše zemlje, prvenstveno u zraku. Vrlo često razgovaramo o pitanjima sigurnosti naše države, posebno u zračnom prostoru. Kako vidim, sada nemamo kritičnu situaciju. Ipak, postoje čimbenici koji izazivaju zabrinutost - poručio je Lukašenko.

"Morali smo odgovoriti na događaje od subote"

Bjeloruski čelnik je obaviješten da su bjeloruske snage podignute u stanje najviše pripravnosti nakon incidenata u subotu. 

- Tri dana nakon događaja pored nas. Mislim na Brjansku oblast, gdje su oborena četiri aviona. Na to smo morali odgovoriti. Mi i naše snage smo od tada u stanju povišene pripravnosti - naglasio je.

- Zato me zanima kakva je situacija u zemlji. I naravno, pravci i izgledi razvoja ove situacije. Neka bude kratko. Bez zastrašivanja. O tome što se događa i što očekujemo u kratkom roku - dodao je. Nakon što je izvještaj dostavljen šefu države, zapovjednik Ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane Oružanih snaga Bjelorusije Andrej Lukjanovič podijelio je detalje s novinarima.

"Dežurne snage su pojačane"

Lukjanovič je rekao da su u svjetlu nedavnih događaja na zapadnim i južnim granicama, uključujući i borbene obuke zemalja NATO-a predvođenih SAD, dežurne snage pojačane.

- Koriste se dodatna sredstva. Dnevno u pripravnost stavimo 750-1.000 ljudi u našem redu Oružanih snaga - rekao je.

- Dežurne snage podignute su u borbenu pripravnost prvog stepena nakon incidenata u Ruskoj Federaciji. To su raketne snage protuzračne odbrane, snage radiotehnike i zrakoplovstvo - nastavio je. 

Potvrdio je da su pojačane postrojbe za uzbunjivanje, postrojbe koje čuvaju sve aerodrome te određeni broj objekata snaga radiotehnike i raketnih snaga protuzračne odbrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.