POZIVA NA PREKID RATA

Lukašenko: Narodu Ukrajine je potreban mir

Lukašenko je ponovio da je Zapad iskoristio vrijeme dobijeno Minskim sporazumima za militarizaciju Ukrajine

Aleksandar Lukašenko. AP

H. J. I.

1.4.2023

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko jučer se obratio naciji i parlamentu te zemlje i tom prilikom predložio da se obustave borbena dejstva u Ukrajini.

Lukašenko je predložio da se uspostavi primirje, pri čemu niti jedna od zaraćenih strana ne bi smjela da premješta tehniku i oružje.

"Gazda s druge strane okeana"

Rekao je i kako se "klanica u Ukrajini neće završiti sve dok gazda s druge strane okeana ne da znak za to", misleći na Sjedinjene Američke Države.

- Narodu Ukrajine je potreban mir, ali to na Zapadu nikoga ne interesuje - rekao je Lukašenko i dodao da je Rusija bila "primorana" da pripoji poluotok Krim.

Lukašenko je ponovio da je Zapad iskoristio vrijeme dobijeno Minskim sporazumima za militarizaciju Ukrajine.

Zapad isprovocirao Putina

U kontekstu Rusije i Ukrajine, Lukašenko je rekao da je Zapad isprovocirao predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji je, kako kaže, bio prinuđen da odgovori.

- Istrebljenje ruskog stanovništva, provokacije protiv Rusije i njenog rukovodstva primorale su predsjednika Ruske Federacije da preduzme mjere za zaštitu ruskog stanovništva.

Pritom, predsjednik Bjelorusije je podvukao da je izuzetno bitno da do kraja sukoba dođe što prije i pozvao sve strane na pregovore, prije nego što dođe do još veće eskalacije sukoba, kako je rekao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.