VELIKI IZAZOV

Premijera Velike Britanije očekuje niz razgovora o borbi protiv ilegalnih migracija

Međunarodni sistem za kontrolu trgovine ljudima ne funkcioniše, rekao je Sunak

Riši Sunak. AP

D. H.

16.5.2023

Premijer Velike Britanije Riši Sunak (Rishi) razgovarat će sa svjetskim liderima o saradnji u borbi protiv ilegalnih migracija.

Prvi let

On će, također, nastojati da iskoristi samit lidera EU kako bi se sastao s predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava (ECHR), kako bi dobio podršku za pokušaje Velike Britanije da prevaziđe pravila koja su blokirala prvi zakazani let za deportaciju u Ruandu.

- Međunarodni sistem za kontrolu trgovine ljudima ne funkcioniše - rekao je Sunak u obraćanju u Rejkjaviku na sastanku Vijeća Evrope, skupu lidera EU, drugih evropskih država i ECHR-a.

Njegov najvažniji sastanak mogao bi biti razgovor sa Siofrom Oleari (O'Leary), predsjednicom ECHR-a, o planiranim promjenama u funkcioniranju pravila 39 koja su spriječila let za deportaciju koji je tražioce azila odveo u Ruandu prošlog ljeta.

Potrebna reforma

Očekuje se da će Sunak reći da je potrebna reforma za stvaranje međunarodnog sistema koji omogućava državama da štite svoje granice i pomažu ljudima kojima je to najpotrebnije.

Pobunjenici iz Backbencha gurali su Sunaka da pooštri zakon o ilegalnoj migraciji, kako bi ministri mogli ignorirati privremene odluke. Jedna od mjera suda u Strazburu blokirala je prvi pokušaj vlade da deportuje tražioce azila u Ruandu prošle godine.

- Vrlo je jasno da naš trenutni međunarodni sistem ne funkcioniše, a naše zajednice i najugroženiji ljudi u svijetu plaćaju cijenu. Moramo učiniti više da sarađujemo preko granica i preko jurisdikcija, kako bismo zaustavili ilegalnu migraciju i zaustavili brodove - rekao je Sunak prije sastanka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.