STRAH OD SUKOBA

U muslimanski dio Jerusalema stižu deseci hiljada Izraelaca

Islamistička grupa Hamas, koja upravlja Gazom, ispalila je rakete na Izrael za vrijeme marša 2021.

D. H.

18.5.2023

Očekuje se da će u muslimanski kvart jerusalemskog Starog grada doći deseci hiljade izraelskih nacionalista i danas učestvovati na godišnjem maršu pod zastavama, događaju zbog kojeg je povećan strah od sukoba s palestinskim frakcijama.

Godišnja parada, kojom se obilježava izraelska okupacija Jerusalema u ratu 1967., sve je više demonstracija sile za jevrejske nacionaliste, a za Palestince očigledna provokacija u svrhu potkopavanja njihovih veza s tim gradom. Gotovo 2500 policajaca osiguravat će marš u pokušaju da ostane miran, rekla je policija, pripremivši se za sve scenarije, uključujući nasilje i antiarapske povike prema Palestincima te raketnu vatru iz Gaze.

Izraelski premijer: Događaj će se održati prema planu

Islamistička grupa Hamas, koja upravlja Gazom, ispalila je rakete na Izrael za vrijeme marša 2021., izazvavši 11-dnevni rat u kojemu je ubijeno najmanje 250 Palestinaca u Gazi i 13 u Izraelu. Budući da je tek prošle sedmice završio još jedan krug borbi između Izraela i militanata u Gazi, čini se da trenutno nema velike želje za eskalacijom.

- Ne želimo rat niti eskalaciju, ali ne smiju nam nametati eskalaciju - rekao je Husam al Simri, prodavač pilića iz Gaze, gdje se priprema paralelni marš na granici. Egipat, koji je posredovao u prekidu vatre u subotu, razgovarao je s Izraelom i palestinskim frakcijama, kako bi se smanjile napetosti uoči marša.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu), na čelu nacionalističko-vjerske vlade, rekao je da će se događaj održati prema planu. Za neke je marš i vjerska stvar. U jerusalemskom Starom gradu nalazi se kompleks džamije Al-Akse, trećeg najsvetijeg mjesta islama. To je najsvetije mjesto u judaizmu, koji ga naziva Brdo hrama.

Hamas pozvao Palestince: Suprotstavite se svakom izraelskom napadu

Racija izraelske policije u aprilu izazvala je raketnu vatru grupa u Gazi, Libanonu i Siriji. Palestinci, koji na današnji marš gledaju kao na dio šire kampanje za jačanje prisutnosti Jevreja u gradu na svoj račun, ljuti su zbog sve većeg broja židovskih posjetitelja u Al-Aksi, od kojih neki prkose zabrani nemuslimanske molitve na tom mjestu.

Predstavljajući se posljednjih godina kao branitelj jerusalemskih Palestinaca i muslimanskih svetih mjesta, Hamas je pozvao Palestince da pojačaju prisutnost u kompleksu uoči marša i suprotstave se svakom izraelskom napadu.

Izraelski krajnje desničarski ministar policije Itamar Ben-Gvir rekao je u videoporuci u srijedu da će policajci zaustaviti svaki pokušaj uništavanja slavlja i obećao "marš pod zastavama... uspinjanje Jevreja na Brdo hrama, a da niko ne bude ugrožen ili ozlijeđen".

Jerusalem je u središtu izraelsko-palestinskog sukoba koji traje desetljećima. Izrael cijeli grad vidi kao svoju prijestolnicu. Palestinci žele istočni dio, što ga je pripojio Izrael u potezu koji nije priznat u inozemstvu, kao glavni grad svoje buduće države. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.