PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski iznenada doputovao u Džedu na sastanak Arapske lige

Saudijski prestolonasljednik Mohamed Bin Salman ranije je posredovao u rusko-ukrajinskom sukobu

Zelenski: Službena posjeta. Twitter

FENA

19.5.2023

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sletio je avionom u petak u Džedu, kako bi prisustvovao samitu Arapske lige, javila je saudijska televizija al-Hadath.

Zelenski je stigao avionom francuske vlade. On također treba da prisustvuje samitu lidera G7 u japanskom gradu Hiroshimi ovog vikenda.

Zalivske države pokušavaju ostati neutralne u ukrajinskom sukobu uprkos pritisku Zapada na proizvođače nafte iz Zaliva da pomognu u izolaciji Rusije, članice OPEC+.

Saudijska Arabija prošle je godine saopćila da daje Ukrajini 400 miliona dolara humanitarne pomoći nakon što se suočila sa teškim kritikama Sjedinjenih Država zbog odluke OPEC+ da smanji proizvodnju nafte, za koju se smatra da pomaže Rusiji da popuni svoju kasu povećanjem cijena.

Saudijski prestolonasljednik Mohamed Bin Salman ranije je posredovao u rusko-ukrajinskom sukobu.

Prošle godine ostvario je diplomatski trijumf kada je osigurao oslobađanje deset stranaca koje je Rusija zarobila u Ukrajini. Taj potez je očigledno bio moguć zahvaljujući njegovim bliskim vezama s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U vrijeme kada je ruski rat protiv Ukrajine uznemirio globalna energetska tržišta, uloga koju kraljevstvo igra kao najveći svjetski izvoznik nafte postala je sve bitnija i za Washington i za Moskvu, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.