BRITANSKI PREMIJER

Riši Sunak upozorava na Kinu kao "najveći izazov" globalnoj sigurnosti

Sunak je najavio zajedničke napore ka smanjenju rizika te zaštitu od neprijateljskih ulaganja

Riši Sunak. AP

H. J. I.

21.5.2023

Kina predstavlja najveći izazov globalnoj sigurnosti i prosperitetu našeg doba sa "sredstvima i namjerom preoblikovanja svjetskog poretka", upozorio je britanski premijer Riši Sunak (Rishi), koji ove sedmice učestvuje na sastanku članica grupe G7. 

Britanski premijer rekao je da su lideri G7, uključujući Japan, SAD, Kanadu i evropske nacije, pokazali "jedinstvo i odlučnost" u suočavanju s problemima koje predstavlja Peking, prenosi Guardian.

"Smanjivanje rizika"

Izjava zemalja G7 odnosila se na "smanjivanje rizika", a ne na "odvajanje" od odnosa s Kinom nakon upozorenja Francuske da se samit ne bi trebao smatrati antipekinškim.

Međutim, Sunak je otišao dalje od izjave sa samita u ocrtavanju prijetnje koju Kina predstavlja za svijet, pa se čini da ju je rangirao čak više od Rusije kao globalnu sigurnosnu prijetnju.

Govoreći iz mirovnog centra u Hirošimi, mjestu eksplozije jedne od atomskih bombi koje su SAD bacile 1945., Sunak je najavio zajedničke napore ka smanjenju rizika te zaštitu od neprijateljskih ulaganja.

Sunak je također upitan jesu li zemlje G7 učinile dovoljno da se pozabave izazovom Kine. Zemlje su izdale kritičku izjavu o Pekingu i složile se uspostaviti novo tijelo za suzbijanje "ekonomske prisile" od Kine i drugih. Međutim, nije bilo konkretnih radnji za rješavanje sve veće ratobornosti Pekinga prema Tajvanu osim što je rečeno da se nacije "snažno protive bilo kakvim jednostranim pokušajima promjene statusa quo silom ili prisilom".

Sistemski izazov

Kao odgovor, Sunak je rekao da se ne slaže da nije bilo materijalnih radnji, rekavši da se djelomično radilo o "samo prepoznavanju sistemskog izazova koji Kina predstavlja za svjetski poredak – to je jedina zemlja sa sredstvima i namjerom da preoblikuje svjetski poredak".

Dodao je da je također bilo "razgovora o osiguravanju da važna tehnologija krucijalna za našu sigurnost ne procuri u Kinu".

Izjava G7 opisala je odnose s Kinom kao izazov, a ne prijetnju, ali je prenijela teške riječi pozivajući Kinu da "ne provodi aktivnosti miješanja" i izrazila je zabrinutost zbog navodnih ljudskih prava u Tibetu i Xinjiangu.

Također se navodi da su zemlje G7 "ozbiljno zabrinute" zbog teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru i poziva Peking da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi se povukla iz Ukrajine.

Kao odgovor na zajedničku izjavu G7, Kina je izrazila "snažno nezadovoljstvo" i uložila žalbu domaćinu, Japanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.