VAŽAN SASTANAK

Mišel i Fon der Lejen odlaze u Selu: Razgovarat će o ratu u Ukrajini

Ovo je prva posjeta evropskih čelnika koji su učestvovali na sastanku na vrhu G7 u Hirošimi

Mišel i Fon der Lejen. AP

A. O.

22.5.2023

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) doputovat će u ponedjeljak u Seul, gdje će se sastati s južnokorejskim predsjednikom Jun Suk Jeolom (Yoon Suk Yeolom).

Ovo je prva posjeta evropskih čelnika koji su učestvovali na sastanku na vrhu G7 u Hirošimi, u Japanu, toj istočnoazijskoj zemlji.

Teme razgovora

Teme njihovih razgovora bit će brojne: od privrednih preko zabranjenih sjevernokorejskih programa nuklearnog oružja do rata u Ukrajini.

- Evropska unija i Južna Koreja pružit će čvrstu zajedničku podršku očuvanju međunarodnog poretka koji se temelji na pravu - navodi se u saopćenju Evropskog vijeća.

Južna Koreja, deveti izvoznik oružja u svijetu, poslala je humanitarnu pomoć Ukrajini. Uz to je prodala hiljadu tenkova K2 i samohodnih minobacača Poljskoj koja aktivno pomaže Kijevu u odbrani od ruske ofanzive. Načelo južnokorejske politike je da ne šalje oružje zaraćenim zemljama.

Dodatna pomoć

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (volodymyr Zelensky) u nedjelju je razgovarao s južnokorejskim kolegom u prigodi samita G7. 

Potonji mu je obećao dodatnu pomoć koja će uključivati opremu za razminiranje i vozila hitne pomoći, saznaje se od Junovog ureda. Taj razgovor u četiri oka dogodio se nekoliko dana pošto je Jun primio u posjetu u Seulu ukrajinsku prvu damu Olenu Zelensku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.