NA DANAŠNJI DAN

Rodžer Mur: 6. godišnjica smrti najpoznatijeg agenta 007

Prvi film od tajnom agentu 007, Džejmsu Bondu, „Živi i pusti umrijeti“ snimio je 1973. godine

Rodžer Mur kao Džejms Bond. kaleidoskop-media.com

23.5.2023

Na današnji dan prije šest godina (2017.), umro je jedan od najslavnijih engleskih glumaca Rodžer Mur (Roger Moore). Najpoznatiji je po ulogama Džejmsa (Jamesa) Bonda u sedam filmova o tajnom agentu 007.

Godine 1940., upisao je Kraljevsku akademiju dramskih umjetnosti (Royal Academy of Dramatic Art) u Londonu i ubrzo počeo dobijati manje uloge na filmu. Nakon Drugog svjetskog rata, 1950-ih, bio je angažiran i kao fotomodel i televizijski glumac.

Proslavio se ulogom avanturiste Simona Templara, glavnog lika iz jednog od najdugovječnijih serijala na britanskoj televiziji „Svetac“, a 1970-ih je bio najbolje plaćeni televizijski glumac na svijetu.

UNICEF-ov ambasador dobre volje

Prvi film od tajnom agentu 007, Džejmsu Bondu, „Živi i pusti umrijeti“ snimio je 1973. godine, što mu je donijelo veliku popularnost, te je glumio glavnog lika u još šest filmova tog serijala, a posljednji „Pogled na ubistvo“ snimio je 1985. godine. Mur se smatra, uz Šona Konerija (Sean Connery), jednim od najboljih interpretatora uloge tajnog agenta 007.

Uporedo sa snjimanjem serijala o Džejmsu Bondu, Mur je snimao i druge, uglavnom ratne i avanturističke filmove, poput „Zlato“, „Divlje guske“ i „Morski vukovi“. Nakon povlačenja iz serijala o Džejmsu Bondu rjeđe je glumio i uglavnom se posvetio humanitarnom radu. Od 1991. godine bio je UNICEF-ov ambasador dobre volje.

Henrik Ibzen. voice.ba

117. godišnjica smrti Henrika Ibzena

Henrik Ibzen (Ibsen), norveški dramski pisac, preminuo je 23. maja 1906. godine u Oslu. Jedan je od najutjecajnijih dramskih pisaca svoga vremena i jedan od osnivača modernizma u pozorištu, zbog čega je dobio nadimak „Otac realizma“.

Njegove drame su, poslije Šekspirovih (Shakespeare), najizvođenije u svijetu, a „Kuća lutaka“ („Nora“), u kojoj je kritikovao položaj žene u društvu, bila je najizvođenija svjetska predstava 2006. godine.

Prvu dramu "Katilina", u kojoj veliča revolucionarni duh, napisao je 1850. godine, a 1851. dobiva prvo režisersko te potom upravničko mjesto u novootvorenom Narodnom pozorištu u Bergenu.

Moždani udar

U svim svojim dramama Ibzen je analizirao moralne nedostatke modernog društva, optužujući ga da je lažno i da je zaronilo u tradicionalne norme.

Godine 1857., preselio se u Kristijaniju (Oslo), gdje je postao upravnik Norveškog pozorišta. Napustio je Norvešku 1864. godine i nakon 27 godina provedenih u Italiji i Njemačkoj, gdje je stekao veliki ugled, vratio se u svoju zemlju.

Posljednje četiri drame napisao je u Norveškoj, a 1900. godine je doživio prvi od serije moždanih udara i tada se povukao iz javnog života.

Džon D. Rokfeler. danas.rs

Preminuo prvi svjetski milijarder

Godine 1937., na današnji dan, preminuo je Džon Dejvidson Rokfeler (John Davidson Rockefeller), američki industrijalac, naftni magnat i filantrop. Bio je najbogatiji čovjek na svijetu i prvi Amerikanac s bogatstvom procijenjenim na više od milijardu dolara. Zbog toga je ime Rokfeler postalo, a i danas je, sinonim za milijardera.

Rokfeler je osnovao naftni gigant „Standard Oil Company“ 1870. godine, koji je vodio do 1897., a posljednjih godina 19. vijeka počeo je poslovati i s rudama željeza i njihovim transportom.

„Težak“ 663,4 milijarde dolara

Svoje bogatstvo Rokfeler je trošio uglavnom na stvaranje zaklada koje su imale veliki utjecaj na medicinu, obrazovanje i naučna istraživanja. Osnovao je Univerzitet u Čikagu, Univerzitet „Rockefeller“ u Njujorku, te finansirao osnivanje Filipinskog univerziteta.

Umro je od ateroskleroze dva mjeseca prije svog 98. rođendana, u svojoj kući u Ormond Biču na Floridi.

Prema procjeni časopisa „Forbes“ iz 2007. godine, ekvivalent njegovog bogatstva u trenutku smrti bio je 663,4 milijarde dolara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.