NA DANAŠNJI DAN

Svjetski dan kulturne različitosti za dijalog i razvoj

Povod obilježavanja Dana kulturne različitosti bilo je uništavanje statue Bude Bamijan u Afganistanu 2001. godine

Svjetski dan kulturne različitosti za dijalog i razvoj. euinfo.ba

21.5.2023

Danas se obilježava Svjetski dan kulturne različitosti za dijalog i razvoj, koji je proglasila Generalna skupština UNESCO-a 2002., nakon što je godinu prije, 2001., usvojila Opću deklaraciju o kulturnoj različitosti. Cilj Deklaracije je pomoći državama da u vlastitim sredinama, poštujući i promovirajući kulturnu različitost, stvore uslove za dijalog kultura i civilizacija u uvjetima globalizacije.

Povod usvajanja ove deklaracije i obilježavanja Dana kulturne različitosti bilo je uništavanje statue Bude Bamijan u Afganistanu 2001. godine. Drevne statue izrađene u stijeni u afganistanskoj dolini Bamijan nekada su bile najviše statue Buda na svijetu neprocjenjive vrijednosti, ali su zauvijek izgubljene kada su ih talibani digli u zrak.

Poštivanje kulturne različitosti osnova je za život u multikulturalnom svijetu, te predstavlja polaznu tačku za suživot svih ljudi, a ujedno i poštivanje ljudskih prava.

FIFA je osnovana u Parizu 1904. godine. korner.ba

U Parizu osnovana FIFA

Na današnji dan 1904. godine, u Parizu je osnovana Svjetska fudbalska federacija – FIFA (Fédération Internationale de Football Association).

Cilj osnivanja FIFA-e bio je da se kreira jedno glavno fudbalsko tijelo u svijetu koje će upravljati svim međunarodnim utakmicama i koje će najljepšu sporednu stvar stabilizirati, uspostavljajući red u tadašnje prilično haotično stanje u tom sportu.

Prvi međunarodni fudbalski turnir koji je FIFA organizirala održan je 1906. godine, ali je doživio neuspjeh, za šta je okrivljen prvi predsjednik FIFA-e Robert Guerin. Na njegovo mjesto tada je postavljen Danijel Barli Vulfal (Daniel Burley Woolfall), pa je naredno takmičenje, na Olimpijskim igrama 1908., bilo uspješnije. 

Prvo svjetsko fudbalsko prvenstvo

Članstvo u FIFA-i traženo je i izvan Evrope, pa je tako 1909. savez JAR-a zatražio članstvo, Argentinci 1912., a Fudbalski savez SAD 1913. godine.

Prvo svjetsko fudbalsko prvenstvo, najelitnije takmičenje, FIFA je organizirala 1930. godine u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja. Od tada se održava svake četiri godine, i to svaki put u drugoj državi. Nije bilo održano jedino 1942. i 1946. godine zbog Drugog svjetskog rata.

Danas je sjedište FIFA-e u Cirihu, u Švajcarskoj, a u svom okrilju okuplja 211 nacionalnih fudbalskih saveza. 

Vilim Ejnthoven. invent.org

Rođen izumitelj elektrokardiograma

Vilem Ejnthoven (Willem Einthoven), holandski ljekar, nobelovac, rođen je 21. maja 1860. godine u Semarangu na otoku Java u Indoneziji, tada poznatom kao holandska Istočna Indija. Poslije smrti oca, kada je imao šest godina, s majkom, braćom i sestrama, seli u Holandiju, u grad Utreht, gdje je kasnije diplomirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu.

Godine 1903., nakon napornog rada i velike želje da tačno registrira zvuk ljudskog srca, Ejnthoven je osmislio vlastiti galvanski metar, koji je mogao mjeriti otkucaje srca i bilježiti ih grafički, pa je to, ustvari, bio prvi praktički elektrokardiogram. Iako je bio glomazan, njegov elektrokardiogram postao je bitan alat za ljekare koji se bave raznim vrstama srčanih bolesti.

Za taj izum Ejnthoven je dobio Nobelovu nagradu za medicinu 1924. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.