NIJE ČLAN STRANKE

Imućni Hrvat kandidat za predsjednika Ekvadora

Kao jedan od glavnih, a usuđujem se reći i najizazovnijih zadataka je stati na kraj narko kartelima

Jan Topić. Screenshot

S. S.

22.5.2023

Zvanično je potvrđena kandidatura Jana Topića, koji je porijeklom iz Hrvatske, za predsjednika Ekvadora. Topić je sin telekomunikacijskog magnata i vlasnika Telconeta Tomislava Topića iz Gvajakila.

Školovao se na Harvardu i UPennu (University of Pennsylvania), po struci je ekonomista i stručnjak za nacionalnu sigurnost, te osnivač i vlasnik najveće zaštitarske kompanije u Ekvadoru, koja zapošljava 2.000 ljudi.

Nije član niti jedne stranke, ali u kandidaturi iza njega stoji Hrišćansko socijalna stranka. On poziva sve stranke da se, bez obzira na opredjeljenje, udruže za dobrobit građana. U svom obraćanju je rekao da želi zaustaviti haos i nasilje koje vlada u Ekvadoru. Kao vojnik bio je na ratištima Sirije, Afrike i Ukrajine i gledao kako se uništavaju milenijumske kulture i smatra da je vrijeme za uvođenje reda.

Sebe ne predstavlja kao političara već kao ekonomistu i stručnjaka za sigurnost, koji ima plan, ekipu i odlučnost da se uvede mir, da se poradi na zdravstvu, obrazovanju i zapošljavanju u zemlji.

- Kao jedan od glavnih, a usuđujem se reći i najizazovnijih zadataka, je stati na kraj narko kartelima i očistiti zatvore od delinkvenata, te iskorijeniti korupciju u policiji i vojsci. Tek tada bit će moguće omogučiti i strana ulaganja i poraviti ekonomiju, razviti turizam i produktivne sektore - rekao je i dodao da želi oko sebe okupiti sposobne, nepotkupljive ljude kojima je ispred svega interes Ekvadora i namjera da se jednako razvijaju urbana i ruralna područja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.