NA DANAŠNJI DAN

Međunarodni dan mirovnih snaga UN-a

Više od dva miliona uniformiranih i civilnih mirotvoraca UN-a do danas je pomoglo zemljama u prelazu iz rata u mir

Međunarodni dan mirovnih snaga UN-a. dw.com

29.5.2023

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan mirovnih snaga UN-a kao sjećanje na datum početka prve mirovne misije UN-a nazvane Primirje, 29. maj 1948., kada je Vijeće sigurnosti UN-a rasporedilo mali broj vojnih posmatrača UN-a na Bliski istok. Ovaj datum se kontinuirano obilježava od 2003., a službeno ga je uspostavila Generalna skupština UN-a 2002. godine.

Svake godine na današnji dan generalni sekretar UN-a polaganjem vijenca odaje počast svim palim mirovnjacima pod zastavom UN-a za njihovu službu i žrtvu, a uredi Ujedinjenih nacija, uključujući države članice i nevladine organizacije, održavaju različite manifestacije.

Obilježavanjem ovog značajnog datuma iskazuje se zahvalnosti hrabrim muškarcima i ženama koji su riskirali svoje živote kako bi održali mir u svijetu u proteklih 75 godina. Više od dva miliona uniformiranih i civilnih mirotvoraca UN-a do danas je pomoglo zemljama u prelazu iz rata u mir. Mirovne snage Ujedinjenih nacija za svoj predani rad dobile su Nobelovu nagradu za mir, 1988. godine.

Džon Kenedi. wikipedia.org

Rođen Džon Kenedi, 35. predsjednik SAD

Na današnji dan 1917. godine, rođen je Džon Ficdžerald Kenedi (John Fitzgerald Kennedy), američki političar i 35. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Džek (Jack), kako su Amerikanci Džona Kenedija zvali odmilja, bio je najmlađi američki predsjednik, koji je prilikom inauguracije, 20. januara 1961. godine, govorio o potrebi da svi Amerikanci budu aktivni građani: „Ne pitajte šta vaša zemlja može da uradi za vas – pitajte šta vi možete da uradite za svoju zemlju“.

Atentat u Dalasu

Iako su neki bili sumnjičavi prema Kenedijevom liderstvu, zbog godina i iskustva, njegova harizma i elokvencija donijeli su mu brojne pristalice, a kada je podržao razdvajanje crkve i države, smirio je situaciju među građanstvom, naročito Amerikancima koji su imali antikatoličke stavove.

Džon Kenedi ubijen je 22. novembra 1963. godine, u atentatu koji je, prema zvaničnoj verziji, počinio bivši marinac Li Harvi Osvald (Lee Harvey Oswald) u Dalasu, prilikom Kenedijeve posjete Teksasu, mada postoje sumnje da je riječ o zavjeri. Mnogi historičari ovaj atentat smatraju ključnim momentom američke historije.

Romi Šnajder. wanted.mondo.rs

Umrla slavna glumica Romi Šnajder

Jedna od najvećih filmskih zvijezda 20. vijeka Romi Šnajder (Romy Schneider), umrla je na današnji dan 1982. od srčanog udara u 43. godini.

Slavna glumica rođena je 23. septembra 1938. godine u Beču u glumačkoj porodici, jer su joj i otac Volf Albah-Reti i majka Magda Šnajder bili glumci. Njeno pravo ime bilo je Rozmari Magdalena Albah. Romina glumačka karijera počela je vrlo rano, kad je imala 15 godina, debitiranjem u filmu "Victoria in Dover" koji govori o mladosti britanske kraljice Viktorije, nakon čega je nizala uspjeh za uspjehom.

Iako je imala veoma uspješnu glumačku karijeru, poznatija je bila po svojim ljubavima i ljubavnim brodolomima. Naime, na snimanju filma "Christine" zaljubila se u fatalnog francuskog glumca Alena (Alain) Delona, a po završetku snimanja preselila se u Pariz s Delonom.

Životna tragedija

Romi i Alena nazivali su zlatnim parom Evrope, ali je njihov odnos bio turbulentan uz stalne svađe i prekide. Kraj te ljubavi uslijedio je nakon što je Romi saznala da ju je Alen varao s pjevačicom i glumicom Nico, s kojom je dobio sina Kristijana (Christian). U tom teškom periodu nakon raskida s Alenom, Romi je pala u depresiju i čak pokušala da okonča svoj život.

Ipak, utjehu je našla u novoj ljubavi s njemačkim glumcem Harijem Mejenom (Harry Meyen). Zbog Romi je Mejen ostavio suprugu, glumicu Aneliz Romer, te čim se zvanično razveo, 1966. godine, oženio se s Romi. Iste godine im se rodio sin David.

Međutim, taj brak nije dugo potrajao, pa se Romi, dvije godine nakon razvoda, 1975., udala za svog sekretara Danijela Bjazinija (Daniel Biasini) s kojim je dobila kćerku Saru, koja je također glumica. Ni s njim Romi nije imala idealan brak, a 1979. godine njen bivši suprug Hari okončao je život, zbog čega je osjećala veliko kajanje.

Najveća tragedija ju je pogodila kada je njen 15-godišnji sin David poginuo, 1981. godine, pa je utjehu pronalazila u alkoholu. Naredne godine Romi je preminula, a mnogi vjeruju da je umrla od slomljenog srca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.