VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj zatražio raspisivanje novih izbora u općinama na sjeveru Kosova

Ako se to ne uradi bit će ozbiljnih posljedica za naše odnose, poručio je Borelj

Žozep Borelj. Fena

FENA

2.6.2023

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borell) zatražio je raspisivanje novih lokalnih izbora u općinama na sjeveru Kosova, učešće Srba u tom izbornom procesu i početak rada na osnivanju Zajednice općina sa srpskom većinom.

Borelj je na Twitteru napisao da je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom Kosova Vjosom Osmani (tijekom samita Evropske političke zajednice održanog u Moldaviji) razgovarao o "opasnoj situaciji na sjeveru Kosova".

Sastanak sa Makronom i Šolcom

On je u objavi naveo da je imao zajednički sastanak s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz), ali i da je imao odvojene sastanke s Vučićem i Osmani.

- Imamo tri jasna zahteva, a to su novi lokalni izbori odmah, osiguranje učešća kosovskih Srba u izbornom procesu, početak rada na osnivanju Zajednice općina sa srpskom većinom u okviru dijaloga pod okriljem EU - napisao je Borelj.

"Ozbiljne posljedice za naše odnose"

- Ako se to ne uradi bit će ozbiljnih posljedica za naše odnose - dodao je on u objavi poslije sastanka s predsjednicima Srbije i Kosova na margini skupa Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Makron je izjavio u petak večer u Moldaviji da su Pariz i Berlin apelirali na Srbiju i Kosovo da što prije budu organizirani novi lokalni izbori u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i da na njima sudjeluju predstavnici Srba, prenose mediji u regiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.