INVAZIJA

Rusija tvrdi: Odbili smo veliki ukrajinski napad

Cilj neprijatelja je bio da probije našu odbranu, rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov

Sukob između Rusa i Ukrajinaca. Twitter

FENA

5.6.2023

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je rano u ponedjeljak da su ruske snage osujetile veliki ukrajinski napad u istočnoj provinciji Donjeck, iako je nejasno da li je to bio početak ukrajinske kontraofanzive.

Ministarstvo je, u rijetkom ranojutarnjem video snimku, saopćilo da su ruske snage odbile ukrajinski napad "velikih razmjera" u nedjelju na pet tačaka u južnom Donjecku, jednom od četiri ukrajinska regiona koje je Rusija nezakonito anektirala prošle jeseni.

- Cilj neprijatelja je bio da probije našu odbranu na, po njegovom mišljenju, najranjivijem sektoru fronta - rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov.

- Neprijatelj nije ispunio svoje zadatke. Nije imao uspjeha - dodao je.

Konašenkov je rekao da je poginulo 250 ukrajinskih vojnika, uništeno 16 ukrajinskih tenkova, tri borbena vozila pješadije i 21 borbeno oklopno vozilo.

Ukrajina nije komentarisala događaje, a ona često čeka do završetka svojih vojnih operacija da potvrdi svoje akcije, namećući u međuvremenu zamračenje vijesti. Nije jasno zašto je rusko ministarstvo odbrane čekalo ponedjeljak ujutro da objavi napad, za koji je rečeno da je počeo u nedjelju ujutro, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.