"RADUJU SE SVAKOM METRU"

Ukrajina tvrdi: Naša ofanziva odvija se u nekoliko smjerova, ne radi se samo o Bahmutu

Smjer Bahmuta ostaje epicentar neprijateljstava

Smjer Bahmuta ostaje epicentar neprijateljstava. Printscreen

H. J. I.

5.6.2023

Ukrajina ofanziva odvija se u nekoliko smjerova, rekla je danas zamjenica ministra odbrane Hana Maliar za ukrajinsku televiziju. 

- Ne radi se samo o Bahmutu. Ofanziva se odvija u nekoliko pravaca. Radujemo se svakom metru. Danas je uspješan dan za naše snage - dodala je.

Maliar je ranije danas na Telegramu navela da ukrajinske snage provode ofanzivne akcije na istočnom frontu i da su napredovale u nekoliko smjerova oko grada Bahmuta: u blizini naselja Orihovo-Vasilivka, Paraskovivka, Ivanivske i Kliščivka, piše CNN. 

"Smjer Bahmut ostaje epicentar neprijateljstava"

- Odbrambena operacija uključuje sve, uključujući i protuofanzivne akcije. Stoga u nekim područjima prelazimo na ofanzivne akcije - rekla je Maliar na Telegramu i dodala:

- Konkretno, smjer Bahmuta ostaje epicentar neprijateljstava. Tu se krećemo duž prilično širokog fronta. Uspješni smo. Zauzimamo dominantne visine. Neprijatelj je u odbrani i želi zadržati svoje pozicije.

Navela je da je na jugu Rusija u defanzivi i dodala: 

- Zašto Rusi aktivno objavljuju informacije o protuofanzivi? Zato što trebaju skrenuti pozornost s poraza u smjeru Bahmuta.

Prigožin potvrdio da je Ukrajina preuzela kontrolu nam dijelom Berhivke

Šef plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da je Ukrajina preuzela kontrolu nad dijelom Berhivke koja se nalazi tri kilometra sjeverozapadno od Bahmuta.

- Sada je dio naselja Berkhivka već izgubljen. Trupe tiho bježe, to je sramotno! - kazao je Prigožin.

Denis Pušilin, ruski lider u okupiranom Donjecku je priznao da je situacija na bokovima Bahmuta jako teška, ali tvrdi da je i dalje pod kontrolom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.