NA DANAŠNJI DAN

Poginuo Dražen Petrović, košarkaška legenda

Bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša te je uvršten među 50 osoba koje su najviše doprinijele Euroligi

Dražen Petrović. mmcdrazenpetrovic.hr

7.6.2023

Na današnji dan 1993. godine, poginuo je Dražen Petrović, košarkaška legenda. Bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša te je uvršten među 50 osoba koje su najviše doprinijele Euroligi. Smatra se predvodnikom vala evropskih košarkaša u NBA ligi.

Dražen je počeo igrati nakon što je starijem bratu Aleksandru sakupljao i dodavao lopte na njegovim treninzima. Ostajao bi poslije treninga sam u dvorani i šutirao sve dok ne padne noć.

Karijeru je počeo već s 15 godina, kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenke ubacio u igru. Kad je postao punoljetan, potpisao je ugovor za zagrebačku Cibonu, klub u kojem je igrao i njegov brat Aleksandar. Sa Cibonom je dva puta osvojio titulu prvaka Evrope, a u dvije sezone bio je i najbolji evropski igrač. Tada je prešao u španski Real Madrid.

Saobraćajna nesreća

Dražen je u tom periodu bio frontmen jugoslavenske košarkaške reprezentacije s kojom je pobijedio na Svjetskom prvenstvu u Argentini, 1990., kao i na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, 1989. godine.

Svoj talent iskazao je i u NBA ligi, igrajući u New Jersey netsima. A ne samo što je 1992. godine bio najbolji šuter momčadi, nego je bio i najbolji Evropljanin koji je dotad igrao u NBA ligi.

Draženov američki uzlet i divljenje koje su kod Amerikanaca izazvale njegove igre prekinula je saobraćajna nesreća, 7. juna 1993. godine, u kojoj je Dražen izgubio život u 29. godini. 

Džin Harlou. stil.kurir.rs

Umrla Džin Harlou, američka filmska glumica

Godine 1937., na današnji dan, umrla je Džin Harlou (Jean Harlow), američka filmska glumica i prva „fatalna platinasta plavuša“. Glumila je u tzv. salonskim filmovima i filmovima o životu podzemlja, a Američki filmski institut proglasio ju je jednom od 25 najvećih ženskih filmskih zvijezda svih vremena.

Prekretnicu u njenoj karijeri, 1930. godine, donosi uloga u filmu "Pakleni anđeli" u produkciji Hauarda Hjuza (Howard Hughes). Tada ju je njen seksepil vinuo među zvijeze, te je postala toliko popularna da su "Platinum Blonde" klubovi nicali širom SAD.

Ali, u jeku popularnosti uskoro se dogodila tragedija. Naime, u proljeće 1937., dok je snimala film "Saratoga", Harlou se razbolela.

Umrla je u 27. godini od bubrežne insuficijencije.

Glumila je u 42 filma i udavala se tri puta. 

Doroti Parker. thetimes.co.uk

Preminula Doroti Parker

Doroti Parker (Dorothy Parker), američka književnica, kritičarka i scenaristica, preminula je na današnji dan 1967. godine. Bila je poznata po svojim dovitljivim, duhovitim izjavama i opaskama.

Godine 1914., Doroti je prodala svoju prvu pjesmu časopisu „Vanity Fair“, a kao 22-godišnjakinja obavljala je urednički posao u „Vogueu“. Iz „Vogea“, 1917. godine, prelazi u „Vanity Fair“, gdje je radila na mjestu dramske kritičarke, ali je dobila otkaz zbog dosjetki na račun glumice Bili (Billie) Burke, supruge jednog od najvećih oglašivača časopisa.

Parker je, 1925. godine, kada je izašao prvi broj časopisa „The New Yorker“, bila jedna od njegovih urednica. Za kratku autobiografsku priču „Big Blondie“, 1929., osvojila je Nagradu O. Henry, a ranih 30-ih pisala je kratku fikciju i recenzije drama za „The New Yorker“.

Godine 1934., udala se za glumca i pisca Alana Kempbela (Campbella) s kojim je postala visoko plaćeni scenaristički dvojac, a 1937. godine su nominirani za Oskara za film „Zvijezda je rođena“. Razveli su se 1947., te ponovo vjenčali 1950. godine.

Dorothy je umrla od srčanog udara u 73. godini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.