BIO POD OKUPACIJOM

Nakon uništavanja brane u Ukrajini: Potopljen zoološki vrt u Novoj Kahkovki

Vlasnica parka Olena Navrotska uvjerena je da su sve životinje mrtve

Potopljen zoološki vrt u Novoj Kahkovki. Printscreen (Fotografija ne prikazuje stvarne događaje)

H. J. I.

6.6.2023

Zoološki vrt Kazkova Dibrova, dom za oko 300 životinja, poplavljen je kao posljedica dizanja u zrak Hidroelektrane (HE) Kakhovka u Novoj Kakhovki.

Vlasnica parka Olena Navrotska uvjerena je da su sve životinje mrtve.

Bio dom brojnih životinja

Prije tragedije Kazkova Dibrova bila je dom majmunima, rakunima, magarcima, ponijima, nutrijama, raznim pticama, dikobrazima, svizcima, kornjačama i mnogim drugim vrstama.

Olena je rekla da ih je bilo nemoguće izvući zbog okupacije, ali radnici su spasili životinje kako su mogli.

- Sve životinje ostale su u parku od prvog dana invazije. Životinje su zaglavile u parku; cijeli park je bio miniran, pokriven drvećem i prokopan rovovima. Evakuacija je bila nemoguća. Trudili smo se svim silama zaštititi životinje. Koliko je truda uloženo, koliko je ljudi pomoglo u spašavanju životinja u tako strašnim uvjetima, praktički riskirajući vlastite živote. A sada nema Dibrove! 300 nevinih životinja, naših voljenih ljubimaca, je mrtvo. Anfisochka, Charlik, poni Malysh, magarica Osia, rakun Misha i svi (ostali) - rekla je Olena izvoru Ukrainske pravde.

Pod okupacijom od prvog dana rata

Zoološki vrt Kazkova dibrova pod okupacijom je od prvog dana rata. Okupatori su granatirali područje parka, postavili blokadu ceste i ispitivali radnike zoološkog vrta.

Hranu za životinje donosili su brižni lokalni stanovnici i farmeri, volonteri su pomogli u prikupljanju sredstava.

Izvor Ukrainske pravde koji je razgovarao sa vlasnicom zoološkog vrta, kazali su da je okupator zabranio rad čuvarima zoološkog vrta, pa su radnici dolazili tek ujutro kako bi nahranili životinje. Nakon što je elektrana dignuta u zrak, nije bilo nikoga ko bi mogao pustiti životinje iz njihovih nastamba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.