TRAJALE OSAM SATI

Kina i Rusija obavile zračnu vježbu, Japan i Južna Koreja oglasili uzbunu

Zračna grupa se sastojala od Tu-95MS strateških bombardera Ruskih zračnih snaga i XIan H-6K strateških bombardera Kineskih zračnih snaga

Obavljene vježbe. Twitter (Fotografija ne prikazuje događaj iz teksta)

A. O.

8.6.2023

Ruske i kineske oružane snage obavile su zajedničku zračnu patrolu iznad azijsko-pacifičke regije, a u ovoj vježbi su učestvovali borbeni avioni i bombarderi.

Ipak, vježba je rezultirala uzbunom u Japanu i Južnoj Koreji. Rusko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je vježba počeka u utorak i da je završena u srijedu.

Objavili snimak

Iz Moskve je saopćeno da je misija trajala oko osam sati.

- Zračna grupa se sastojala od Tu-95MS strateških bombardera Ruskih zračnih snaga i XIan H-6K strateških bombardera Kineskih zračnih snaga, koji su obavili patrolu iznad voda Japanskog i Istočnog kineskog mora te zapadnog dijela Pacifika - navodi se u saopćenju ruske vojske.

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo snimak vježbe na kojem se vidi kako borbeni avioni i bombarderi polijeću s aerodroma u Kini te lete u formaciji.

Strateškim bombarderima su se pridružili ruski Su--30SM i Su-35S borbeni avioni, kao i kineski Shenyang J-11B, koji su predstavljali pratnju i zaštitu većim avionima. Kineski avion je baziran na dizajnu modela Su-27 iz sovjetske ere, a čija se prva verzija pojavila 1985. godine.

Rusi su naglasili da je vježba dio planova bolje vojne saradnje s Pekingom, ali da "nije usmjerena protiv trećih zemalja".

Jasna demonstracija sile

Međutim, iako Rusija tvrdi da su vježbe potpuno u skladu s međunarodnim zakonom, one su rezultirale uzbunom u Japanu i Južnoj Koreji. Nakon početka misije u utorak, pomenute dvije zemlje su podigle svoje avione tvrdeći da su ruski i kineski avioni letjeli preblizu njihovog zračnog prostora. Seoul je je uputio protest tvrdeći da je povrijeđena južnokorejska identifikacijska zona zračne odbrane.

Japanske vlasti su navele da je prelet ruskih i kineskih aviona "jasna demonstracija sile" te da je "ozbiljno zabrinuo" Japan.

Potvrđeno je da strani avioni nisu ušli na teritoriju ove zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.