BIVŠI PREMIJER ITALIJE

Berluskoni preminuo danas, akcije njegove kompanije već skočile

Ovo nije znak nepoštovanja prema preminulom Berluskoniju, već reakcija tržišta

Silvio Berluskoni. Twitter

A. O.

12.6.2023

Akcije medijske kompanije MFE bivšeg italijanskog premijera, Silivija Berluskonija (Berlusconi), skočile su danas nakon vijesti o njegovoj smrti.

Ovo nije znak nepoštovanja prema preminulom Berluskoniju, već reakcija tržišta na moguć razvoj situacije nakon smrti osnivača MFE, prenosi Reutres.

Naime, na čelu vodećeg italijanskog komercijalnog medijskog servisa MFE je Berluskonijev sin iz prvog braka, Pjer Silvio Berluskoni. Kompanija Fininvest, koja pripada toj porodici, drži u vlasništvu 48 odsto firme MFE, a na njenom čelu je Silviova kćerka Marina Berluskoni.

Nekadašnji premijer Italije je otac petero djece iz dva braka. Prema italijanskom zakonu, Berluskonijeva djeca naslijeđuju dvije trećine njegovog bogatstva, podjeljenog na ravne časti.

Silvio je za života imao pravo da slobodno odredi kome će pripasti preostala trećina imovine, a to će biti poznato tek nakon otvaranja testamenta.

Berluskoni je preminuo danas u milanskoj bolnici San Rafaele, u 86. godini života, nakon što je prije tri dana hospitalizovan zbog unaprijed zakazanog pregleda u vezi sa hroničnom leukemijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.