OBJAVLJEN SNIMAK

Putinov propagandista: Nemamo više opcija, moramo ih izbrisati s lica Zemlje

Ruska vojska je 2014. zauzela poluotok Krim od Ukrajine, a udari na regiju eskalirali su posljednjih mjeseci

Putinov propagandista. Twitter / Printscreen

M. Z.

23.6.2023

Vladimir Solovjov, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina i poznati propagandista, osvrnuo se na izvještaje da su ukrajinske rakete oštetile most na Krimu. Ruska vojska je 2014. zauzela poluotok Krim od Ukrajine, a udari na regiju eskalirali su posljednjih mjeseci. Jučer su ruski dužnosnici objavili da su ukrajinske snage oštetile most Čongar, koji povezuje dijelove Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom s Krimom.

Odgovornost za napad

Ukrajinske vlasti nisu direktnopreuzele odgovornost za napad, ali je portparol ukrajinske vojske Natalia Humeniuk na nacionalnoj televiziji govorila o ometanju ruske logistike. Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine Solovjov je više puta pozivao Rusiju da koristi taktičke nuklearne bombe u ratu, piše Newsweek.

Ovom prilikom je poručio kako je napad na Krimu još jedan primjer zašto bi Rusija trebala koristiti takvo oružje. Novinar BBC-ja Frencis Skar (Francis Scarr) na Twitteru je podijelio prevedenu snimku Solovjovljevih komentara o napadu na most.

-Više nemamo (drugu) opciju. Moramo ih izbrisati s lica Zemlje - njihove centre odlučivanja, a ne ukrajinski narod. Ali nikome u njihovom vodstvu ne bi trebalo dopustiti da se osjeća ugodno. Obratite pažnju na to koliko su nam govorili da je teško pogoditi njihove mostove. Oni udaraju u naše mostove, ali mi u njihove ne - kazao je propagandista.


Dodao je kako ne može "pronaći logično objašnjenje" zašto ruske snage ne bi trebale odgovoriti snažnijim oružjem.

Smišljamo ograničenja

- Ne razumijem zašto ne koristimo cijeli arsenal i sve što imamo. Zašto svaki put sami sebi smišljamo neka ograničenja? Ako nam naše taktičko nuklearno oružje daje prednost, možda je vrijeme? Možda ga jednostavno trebamo upotrijebiti - naveo je.

Američki Stejt department je još ranije identificirao Solovjova kao "možda najenergičnijeg propagandista Kremlja". Solovjov je prethodnih mjeseci govorio o tome da bi Rusija trebala izvesti nuklearni napad na svaku zemlju koja bi pokušala pritvoriti Putina zbog naloga za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.