OBJAVLJENI SNIMCI

Pogledajte kako sada izgledaju ulice Rostova

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev rekao je da su svi javni događaji planirani za ovaj vikend u Rostovu na Donu otkazani

M. Z.

24.6.2023

Šef Wagnerovih plaćeničkih snaga Jevgenij Prigožin rekao je da su njegove trupe zauzele ključne vojne objekte u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu.

- Pod našom su kontrolom vojni objekti Rostova, uključujući aerodrom - rekao je Prigožin u videu objavljenom u subotu ujutro.

Rekao je da su njegove snage zauzele štab ruske vojske za jug zemlje u gradu s više od milion stanovnika u pograničnom području s Ukrajinom. To se nije moglo odmah neovisno potvrditi. Ministarstvo odbrane u Moskvi zasad nije komentiralo Prigožinove tvrdnje.

Prigožin je također rekao u videu da su borbeni avioni za rat protiv Ukrajine nastavili polijetati sa aerodroma u Rostovu prema planu: “Avioni … polijeću prema planu.” Na pro-Wagnerovom kanalu na Telegramu pojavio video koji prikazuje Jevgenija Prigožina kako razgovara s najvišim ruskim generalima u, kako kanal kaže, okružnom vojnom štabu u Rostovu na Donu.

Video nije bilo moguće neovisno potvrditi. Čini se da Prigožin na videu govori da će njegovi ljudi blokirati Rostov na Donu i krenuti prema Moskvi ako im ne dođu ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i general Valerij Gerasimov. Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev rekao je da su svi javni događaji planirani za ovaj vikend u Rostovu na Donu otkazani.

Gradski prijevoz u gradu je bio u funkciji, ali su promijenjene trase oko centra grada, istaknuo je na Telegramu.

- Prigradski prijevoz iz Azova, Batajska i Aksaija funkcionira redovno. Postoje privremena ograničenja za Taganrog (lučki grad), kao i za sjeverni smjer od Rostova - naveo je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.