SAOPĆILO MINISTARSTVO

Britanski borbeni avioni presreli 21 ruski avion na granici vazdušnog prostora NATO-a

Ta presretanja predstavljaju dobar podsjetnik na vrijednost kolektivne odbrane i odvraćanja koje NATO pruža, kazao je Voles

Borbeni avioni. Printscreen

A. O.

25.6.2023

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopćilo je da su borbeni avioni britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) "presreli su" 21 ruski avion na granici vazdušnog prostora NATO-a u protekle tri sedmice tokom misije u Estoniji.

Među ruskim avionima bili su borbeni i transportni avioni i avioni za prikupljanje informacija, kao i bombarderi Tu-22M, navela je britanska odbrana.

- Ta presretanja predstavljaju dobar podsjetnik na vrijednost kolektivne odbrane i odvraćanja koje NATO pruža - rekao je britanski ministar odbrane Ben Voles (Wallace).

Prema njegovim riječima, RAF je radio zajedno sa saveznicima u protekle tri sedmice kako bi osigurao da države članice NATO-a i partnerske nacije budu zaštićene.

Britanski avioni se nalaze u Estoniji od marta, u sklopu britanskog doprinosa misijama NATO-a. Oni nadgledaju ruske avione koji ne komuniciraju sa agencijama za vazdušni saobraćaj, što predstavlja opasnost po bezbjednost avijacije.

Avioni Velike Britanije će ostati u Estoniji do avgusta, kad će ih mijenjati španski avioni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.