TVRDI MINISTARSTVO

Tajvan kaže da je 11 kineskih aviona prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza

Tajvan je poslao avione i brodove da upozore na kineske aktivnosti

Jedanaest kineskih aviona prešlo je u petak ujutro srednju liniju Tajvanskog moreuza. Printscreen (Fotografija ne opisuje događaj iz teksta)

FENA

30.6.2023

Jedanaest kineskih aviona prešlo je u petak ujutro srednju liniju Tajvanskog moreuza, nezvaničnu barijeru između dvije strane, saopćilo je tajvansko ministarstvo odbrane, dok Kina pojačava vojni pritisak na demokratsko ostrvo.

Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom uprkos prigovorima ostrva, žalio se posljednjih godina na gotovo svakodnevne misije kineskog ratnog zrakoplovstva, često u jugozapadnom dijelu njegove zone identifikacije protuzračne odbrane.

Ukupno 24 kineska ratna aviona, uključujući lovce i bombardere, primijećena su u blizini Tajvana u petak ujutro oko 08 sati, saopćilo je ministarstvo odbrane, dodajući da se pet kineskih bojnih brodova također pridružilo "zajedničkoj patroli za ratnu spremnost".

Tajvan je poslao avione i brodove da upozore na kineske aktivnosti, dok su ih raketni sistemi nadgledali, saopćilo je ministarstvo, koristeći standardne formulacije za svoj odgovor.

Visoki tajvanski sigurnosni dužnosnik rekao je Reutersu da su kineske aktivnosti u petak vjerovatno bile reakcija na posjetu Taipeiju koju je obavila delegacija američkog Kongresa koju je predvodio predsjednik Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma Mike Rogers.

Kina, koja nikada nije odustala od upotrebe sile da stavi Tajvan pod svoju kontrolu, u aprilu je organizovala vježbe oko ostrva u ljutnji zbog sastanka predsjednika Tsai Ing-vena sa predsjednikom Predstavničkog doma SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.