POKAZALI SNIMCI

Wagner grupa nastavlja da obučava borce, nova baza u Bjelorusiji ubrzano se gradi

Nije jasno da li lokalni Wagnerovi centri u susjednim regionima Arhangelsk i Karelija ostaju otvoreni

Centar za obučavanje grupe u Murmansku nastavlja sa radom. AP

Z. K.

30.6.2023

Uprkos propaloj pobuni Jevgenija Prigožina, njegova plaćenička grupa Wagner nije prestala da obučava ljude u ruskim regionima. 

S druge strane, satelitski snimci pokazaju da nova baza ove privatne vojske, koja se gradi u Bjelorusiji, ubrzano raste.

Glavni centar

Centar za obučavanje grupe u Murmansku nastavlja sa radom, potvrdila je predstavnica centra ruskoj verziji "Barents Observera". U telefonskom razgovoru ona je rekla da je kancelarija operativna i da lokalni muškarci nastavljaju da stupaju u kontakt i prijavljuju se.

Murmansk nije jedini region u kome Prigožinova vojna grupa nastavlja da djeluje. Predstavnik Wagnerovog centra u Republici Komi kaže za "Barents Observer" da se obuka nastavlja kao i do sada. Oglasi za centar za zapošljavanje ostaju na mreži na velikom broju lokalnih društvenih medija.

- Obučavanje je operativna i centar je otvoren svakog dana do 18 sati - rekao je predstavnik Wagner centra za Komi, dodavši da se ne plaši da služi Wagner grupi uprkos nedavnom neuspjelom puču.

- Ako se plašite, bolje da nas ne zovete - rekao je on novinaru.

Nije jasno da li lokalni Wagnerovi centri u susjednim regionima Arhangelsk i Karelija ostaju otvoreni. U međuvremenu, čini se da je glavni centar grupe u Sankt Peterburgu zatvoren. Ruski organ za cenzuru Roskomnadzor zatvorio je VKontakte stranicu grupe.

- Ovaj materijal je blokirao Roskomnadzor na osnovu odluke generalnog tužioca Ruske Federacije - navodi se u obavještenju na stranici.

Krivična prijava

FSB je 23. juna podnio krivični postupak protiv Wagner grupe i Jevgenija Prigožina zbog rušenja ruskog odbrambenog establišmenta. Slučaj je navodno zatvoren nakon što je grupa odustala od planova da napadne Moskvu.

U govoru 26. juna, ruski predsjednik Vladimir Putin je s jedne strane optužio Progožina i njegovu grupu za izdaju. S druge strane, pohvalio je Wagner za ratne napore u Ukrajini i ponudio borcima te grupe da se upiše u redovne ruske oružane snage, ode kući svojim porodicama ili se presele u Bjelorusiju.

Što se Bjelorusije tiče, čini se da satelitski snimci pokazuju aktivnost u napuštenoj vojnoj bazi u Bjelorusiji, usred spekulacija o preseljenju Wagnerovih snaga u zemlju, javlja BBC.

Slika od 27. juna koju je dobio BBC, a prvi prenio "Radio Slobodna Evropa" (RSE), pokazuje šta bi mogli biti šatori ili slične strukture koje se pojavljuju u bazi. Na slici od 19. juna vidi se da su polja unutar vojnog kompleksa uglavnom prazna.

Wagnerova grupa, koju čine plaćenici, borila se za Rusiju u Ukrajini do prošlog vikenda, kada je krenula u pobunu. Njen lider Jevgenij Prigožin kasnije je prekinuo napredovanje ka Moskvi nakon što je postignut dogovor uz pomoć bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka.

Nakon neuspjele pobune, ruske vlasti su navele da će Wagner biti razoružan, ali da će njegovi članovi izbjeći krivično gonjenje. Baza koja se vidi na satelitskim snimcima je oko 21 kilometar od grada Asipoviči - oko 100 kilometara od glavnog grada Minska. Ruski mediji izvještavaju o toj oblasti kao o mjestu gdje bi se mogli nalaziti Wagnerovi borci.

Ponuđen smještaj

Lukašenko je ponudio smještaj Wagnerovih boraca u svojoj zemlji, gdje se vjeruje da je Prigožin otišao u egzil. Bjeloruski lider je pomenuo i napuštenu vojnu bazu, ali nije precizirao lokaciju, rekavši: "Postoji ograda, sve je dostupno, podignite šatore".

Od tada se spekuliše o lokaciji u blizini Asipoviča, koja je nekada bila dom bjeloruske 465. raketne brigade prije nego što je preseljena 2018. godine. Fotografija snimljena 27. juna je niske rezolucije, tako da je teško reći šta je tačno napravljeno, ali je očigledno da je došlo do napretka od sredine juna.

Može se vidjeti nekoliko linija pravougaonih struktura koje djeluju kao šatori viđeni u drugim vojnim bazama u regionu. Nejasno je ko je odgovoran za podizanje ovih objekata. Ukrajinski vojni ekspert Oleg Ždanov rekao je za RSE da je "nerealno" da Wagnerovi vojnici počnu da grade kamp za tako malo vremena od pobune.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.