BIVŠI PREDSJEDNIK

Brazil: Jairu Bolsonaru zabranjeno učešće na izborima do 2030. godine

Ova odluka će poremetiti političku budućnost 68-godišnjaka i vjerovatno ukloniti svaku šansu da ponovo preuzme vlast

Jair Bolsonaro. Anadolija

Anadolija

30.6.2023

Sudsko vijeće u Brazilu glasalo je u petak da se bivšem predsjedniku Jairu Bolsonaru zabrani učešće na izborima do 2030. godine nakon što je zaključilo da je zloupotrebio vlast i uzrokovao neosnovane sumnje u elektronski sistem glasanja u zemlji, prenosi Anadolija.

Ova odluka će poremetiti političku budućnost 68-godišnjaka i vjerovatno ukloniti svaku šansu da ponovo preuzme vlast.

Zloupotrijebio autoritet

Četiri od sedam sudija najvišeg izbornog suda u zemlji složili su se da je Bolsonaro zloupotrijebio svoj autoritet koristeći Vladine komunikacijske kanale za promovisanje svoje kampanje i sijajući sumnje u glasanje.

- Nakon ovoga, pokušat će izbjeći zatvor, izabrati neke od svojih saveznika da zadrže njegov politički kapital, ali je malo vjerovatno da će se ikada vratiti na mjesto predsjednika - rekao Karlos Melo (Carlos), profesor političkih nauka na Univerzitetu Insper u Sao Paulu.

Ovaj krajnje desno orijentisani lider izgubio je izbore u Brazilu od ljevičarskog rivala Luiza Inacija Lule da Silve i sada se suočava sa institucionalnim obračunom zbog zloupotrebe ovlaštenja.

Moći će uložiti žalbu

Bolsonaro je optužen za zloupotrebu ovlaštenja kada je pozvao ambasadore u julu prošle godine i iznio neosnovane tvrdnje o bezbjednosti brazilskog izbornog glasačkog sistema.

Riječ je o jednom u nizu napada za koje kritičari kažu da su imali za cilj da umanje povjerenje birača u glasanje.

Bolsonaro će moći uložiti žalbu Vrhovnom sudu. Bivši predsjednik Brazila se također suočava i sa drugim pravnim problemima, uključujući krivične istrage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.