BITKA ZA DRŽAVU

Zelenski: Ukrajinsku protivofanzivu "usporila" ukopanost ruskih snaga

Što kasnije počnemo, to će nam biti teže, istakao je Zelenski

Zelenski: Poteškoće na ratištu. Twitter

Z. K. / CNN

6.7.2023

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u intervjuu za CNN rekao da je ukrajinsku protivofanzivu "usporila" ukopanost ruskih snaga. Dodao je kako bi volio da su isporuke oružja sa Zapada omogućile da protivofanziva počne "mnogo ranije".

Potrebno oružje

Kazao je da u nekim dijelovima zemlje njegova vojska ne može "čak ni pomisliti da započne" napade, jer nema "adekvatno oružje".

- Zahvalan sam SAD, ali rekao sam njima, kao i evropskim čelnicima, da bismo željeli započeti protivofanzivu ranije i da trebamo sve oružje i materijal za to. Zašto? Jednostavno zato što, ako počnemo kasnije, ići će sporije - nastavio je.

Tvrdi kako poteškoće na bojnom polju sada dovode do "usporene" protivofanzive.

- Želio sam da se naša protivofanziva dogodi mnogo ranije, jer svi su shvatili da će, ako protivofanziva kasnije krene, veći dio našeg teritorija biti miniran. Dajemo našem neprijatelju vrijeme i mogućnost da postavi više mina i pripremi svoje odbrambene linije - objasnio je.

Ukrajinski zvaničnici opetovano govore da je protivofanziva u toku, ali da glavni napad tek slijedi. Zamjenica ministra obrane Hana Maliar (Hanna) rekla je prošlog mjeseca da Ukrajina zadržava neke od svojih rezervi i da "glavni udar" tek predstoji.

Borbeni avioni

Zelenski smatra kako je vrijeme neprijatelj.

- Što kasnije počnemo, to će nam biti teže - istakao je.

Kontinuirano moli zapadne vlade da što prije Kijevu daju naprednije oružje, poput američkih raketnih sistema dugog dometa.

- U nekim smjerovima to će nam dati priliku za početak protivofanzive. Na nekim pravcima ne možemo ni pomisliti da krenemo jer nemamo odgovarajuće oružje. A bacanje naših ljudi na (ratištu) da stradaju pod udarima ruskog dalekometnog oružja bilo bi jednostavno nehumano - poručio je.

Ponovio je svoju molbu za isporuku borbenih aviona F-16 američke proizvodnje. Sjedinjene Američke Države ovlastile su svoje saveznike da počnu obučavati ukrajinske pilote za upravljanje tim letjelicama, ali još nisu dopustile saveznicima ponovni izvoz tih zrakoplova u Ukrajinu.

- Ne radi se čak ni o ukrajinskoj prednosti na nebu nad Rusima. Ovdje se radi samo o ravnopravnosti. F-16 ne pomažu samo onima na bojnom polju da napreduju. Jednostavno je jako teško bez zaštite iz zraka - tvrdi ukrajinski čelnik.

Oružana pobuna

Osvrnuo se i na kratkotrajnu oružanu pobunu paravojne grupe Jevgenija Prigožina 23. juna, koja je predstavljala najveću prijetnju vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina u posljednje dvije decenije.

Uvjeren je da će Putin sada pokušati ojačati svoju moć i "konsolidirati svoje društvo". Također je sugerirao da je ruski čelnik bio izvan vidokruga javnosti od tajnog dogovora u Kremlju, koji je okončao Wagnerovu haotičnu pobunu.

- Nakon svih ovih događaja, gdje je Putin otišao? Rijetko izlazi na ulicu. Viđamo ga u njegovim uredima itd., ali nikad ga ne vidimo vani - istaknuo je.

Tvrdi da su ukrajinske obavještajne službe utvrdile da je Kremlj izmjerio podršku koju Prigožin uživa među građanima.

- Pola Rusije je podržalo Prigožina. Pola Rusije je podržalo Putina. Neke od ruskih regija su u međuvremenu balansirale, ne znajući koga će podržati - naveo je.

Odgovorio je i na pitanje strahuje li od potencijalnih pokušaja atentata.

- Bit ću iskren. Da stalno razmišljam o tome, jednostavno bih se zatvorio, vrlo slično Putinu, koji sada ne napušta svoj bunker - dodao je.

Muzika pomaže

Kaže da ga stalne prijetnje njegovom životu ne ometaju.

- Možete se staviti u kavez poput životinje i vezati se lancima stalno misleći da samo što niste ubijeni. Naravno, moji tjelohranitelji trebaju razmišljati kako to spriječiti i to im je zadatak. Ne razmišljam o tome - objasnio je.

Rekao je kako cijeni trenutke usamljenosti.

- Sam mogu biti uz muziku ili knjigu. I rano, rano ujutro, kad nema zvukova, nema ljudi, nikoga. Mogu samo čitati. Razmišljati. A muzika stvarno pomaže - kazao je.

- Volim AC/DC. I ukrajinsku muziku – naravno, jako volim ukrajinsku muziku, jer je ukrajinski moj materinji jezik. Stoga ne razumijem samo muziku nego razumijem (i) riječi. Kod AC/DC-a ne razumijem sve riječi. Sviđa mi se energija grupe AC/DC - naveo je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.