DOKUMENTI IZ SAD OTKRILI

Amerikanci špijunirali Zelenskog

U izvještaju američkih obavještajnih službi navodi se da je Zelenski krajem februara predložio udar na rusku infrastrukturu

Zelenski: Bio prisluškivan. Printscreen

D. H.

10.4.2023

Dokumenti iz Pentagona o ratu u Ukrajini koji su objavljeni na brojnim medijima i društvenim mrežama, ukazali su i na niz špijunskih aktivnosti SAD-a koje uključuju kako Rusiju tako i zapadne saveznike.

Neki od dokumenata, za koje američki zvaničnici kažu da su autentični, otkrivaju razmjere američkog prisluškivanja ključnih saveznika, uključujući Južnu Koreju, Izrael, ali i Ukrajinu.

Ukrajinski zvaničnici frustrirani

Ono što je naročito interesantno tiče se prisluškivanja ukrajinskih zvaničnika. Naime, CNN je analizirao 53 objavljena dokumenta te su naveli kako su sve komunikacije vezane za period od sredine februara do početka marta.

Jedan dokument otkriva da su Sjedinjene Američke Države špijunirale Zelenskog. To nije iznenađujuće, ali ukrajinski zvaničnici su duboko frustrirani zbog informacija, piše CNN.

U izvještaju američkih obavještajnih službi navodi se da je Zelenski krajem februara predložio udar na rusku infrastrukturu u oblasti Rostova te je naglasio kako bi se napad izveo bespilotnim letjelicama.

- Ovi podaci objašnjavaju komentare američkih zvaničnika da ne žele dati Ukrajini raketne sisteme dugog dometa zbog straha da će ih Kijev iskoristiti za napade unutar Rusije - piše američki medij.

Što se tiče Izraela, izvještaj američkih obavještajnih službi navodi da je obavještajna služba ove države Mosad ohrabrivala proteste protiv nove vlade zemlje.

Presretanje komunikacija

Nakon što su dokumenti objavljeni, reagovala je i izraelska vlada te je saopćila kako je izvještaj iz SAD-a lažan i bez ikakvog temelja.

- Mosad i njegovi visoki zvaničnici ne ohrabruju zvaničnike da se pridruže demonstracijama protiv vlade ili bilo kakvim sličnim aktivnostima. Mosad i njegovi zvaničnici uopće se nisu bavili pitanjem demonstracija i posvećeni su vrijednosti služenja državi koja je vodila Mosad od njegovo osnivanja - saopćeno je.

Osim špijuniranja saveznika, izvještaji koji su procurili u javnost pokazuju kako Amerikanci imaju znatno više informacija iz Ministarstva odbrane Rusije i paravojne formacije Wagner nego što se to možda i očekivalo.

- Veliki dio informacija prikupljen je putem presretnutih komunikacija što je izazvalo zabrinutost da bi Rusi sada mogli promijeniti svoj način komunikacije kako bi bolje prikrili svoje planiranje. Ljudski izvori također mogu biti ugroženi - navodi se u analizi.

Sjedinjene Američke Države također su uspjele presresti i komunikaciju koja se tiče ruske strategije za borbu protiv tenkova NATO-a koji su trebali stići u Ukrajinu početkom aprila.

- Plan je pozvao na uspostavljanje tri vatrene zone na osnovu dometa. Svaka zona bi bila pokrivena specifičnim vrstama oružja i jedinicama - naglašava se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.