NAKON RANIJEG USPORAVANJA

Zelenski: Preuzeli smo inicijativu, napredujemo

Konsolidiramo naše dobitke u tim područjima, napisala je Melier

Volodimir Zelenski. Printscreen

A. O.

10.7.2023

Ukrajinske trupe nastavile su jučer sa svojom kampanjom ponovnog zauzimanja područja pod ruskom kontrolom na jugoistoku, dok je predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) rekao da su snage njegove zemlje "preuzele inicijativu" nakon ranijeg usporavanja.

Ruski izvještaji kažu da su teške borbe zahvatile područja izvan istočnog grada Bahmuta, koji su zauzele ruske plaćeničke snage Wagnera u maju nakon višemjesečnih borbi. Čečenski vođa Ramzan Kadirov rekao je da je jedna od njegovih jedinica raspoređena u tom području.

Zauzimanje sela

Opremljena sve sofisticiranijim zapadnim oružjem nakon više od 500 dana rata, Ukrajina je pokrenula očekivanu protuofenzivu koja se do sada usredotočila na zauzimanje niza sela na jugozapadu. Ukrajinske snage također pokušavaju ponovno zauzeti područja oko Bahmuta.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, Hana Melier (Hanna Maliar), pišući u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, rekla je da su teške borbe bjesnile u dva područja na jugoistoku.

- Konsolidiramo naše dobitke u tim područjima – napisala je.

Ruske trupe, rekla je, brane Bahmut, dok su ukrajinske snage zabilježile "određeni napredak" na južnom krilu grada.

Nije bilo promjena u položaju sjeverno od Bahmuta, a ukrajinske snage nastavile su voditi teške borbe zapadno od Bahmuta i blizu Limana, sjevernije u regiji Donjecka. Zelenski ranije priznao da je napredovanje sporije od onoga što su on i njegovi generali željeli, ali je rekao da su ukrajinske snage držale inicijativu.

- Svi mi želimo to učiniti brže jer svaki dan znači nove gubitke Ukrajinaca. Napredujemo. Nismo zapeli - rekao je istaknuvši da je vojska prevladala "neku vrstu stagnacije" prethodnih mjeseci.

Postoji realnost

- Svi bismo voljeli vidjeti protuofenzivu ostvarenu u kraćem vremenskom razdoblju. Ali postoji realnost. Danas je inicijativa na našoj strani - dodao je.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je kako su ruske snage odbile ukrajinsko napredovanje u blizini Bahmuta te da su borbe bile otežane "ne samo dnevnim intenzitetom vatre i bitke, već i topografijom''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.