ANKETA

Španski konzervativci ispred vladajućih Socijalista premijera Sančeza

Izbori su trebali biti zakazani do decembra, ali Sančez je raspisao prijevremene izbore

Pedro Sančez. AP

FENA

15.7.2023

Španska opoziciona konzervativna Narodna stranka (PP) ispred je vladajućih socijalista (PSOE) premijera Pedra Sančeza (Sanchez), ali još uvijek nedovoljno da osvoji odlučujuću većinu na općim izborima u ovom mjesecu, sudeći po rezultatima dvije ankete objavljene u subotu.

Više glasova

Kako bi osigurala apsolutnu većinu od 350 mjesta u donjem domu parlamenta potrebnu za formiranje vlade nakon izbora 23. jula, PP bi skoro sigurno morao da se udruži s krajnje desničarskom strankom Vox, pokazuju istraživanja javnog mnijenja.

Anketa zavoda GAD3 za desničarske novine ABC pokazala je da bi PP mogao osvojiti 37,2 posto glasova, ili 152 mjesta, dok bi PSOE osvojio 28,5 posto glasova ili 115 mjesta.

PP bi osvojio više glasova od PSOE i stranke Sumar krajnje ljevice, pokazala je anketa. Sumar bi osvojio 25 mjesta ili 11,4 posto glasova, dok bi Vox osvojio 11,7 posto glasova ili 29 mjesta.

Apsolutna većina

To bi PP i Vox zajednički osiguralo nešto više od 176 mjesta potrebnih za apsolutnu većinu, pokazuje anketa u kojoj je 6.501 osoba intervjuisana telefonom od 29. juna do 14. jula. Anketa ima marginu greške od 1,2 posto.

U međuvremenu je udio PP-a u glasanju neznatno opao, prema anketi zavoda DB za 40, objavljeno u novinama El Pais.

PP bi osvojo 32 posto glasova ili 133 mjesta, jedno mjesto manje u odnosu na prethodnu anketu objavljenu u petak, dok bi PSOE osvojo 28,3 posto glasova, ili 109 mjesta, ne pokazujući nikakvu promjenu u odnosu na ranije ankete.

Telefonski intervju

Voxov udio glasova ostao bi isti sa 14,6 posto ili 39 mjesta, dok bi Sumar osvojio 13,8 posto glasova ili 38 mjesta, pet mjesta više nego u anketi objavljenoj u petak.

Anketa za El Pais uključuje telefonske intervjue s 2.000 ljudi između 10. i 14. jula, uz marginu greške od 2,2 posto.

Izbori su trebali biti zakazani do decembra, ali Sančez je raspisao prijevremene izbore nakon što je ljevica loše prošla na regionalnim izborima u maju, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.