"FORCA ITALIA"

Šef diplomatije Italije nasljednik Berluskonija

Tajanija je jednoglasno izabralo nacionalno vijeće stranke, a suočava se s teškim zadatkom oživljavanja moći stranke

Antonio Tajani. Twitter

E. A.

16.7.2023

Antonio Tajani (69), italijanski ministar vanjskih poslova, izabran je za čelnika konzervativne stranke "Forca Italia" koju je prije 29 godina osnovao medijski tajkun Silvio Berluskoni koji je umro u junu.

Tajanija je jednoglasno izabralo nacionalno vijeće stranke, a suočava se s teškim zadatkom oživljavanja moći stranke kojoj je javna podrška godinama opadala, pa i prije Berluskonijeve smrti.

Nije najpopularniji

Tajani je veći dio svoje karijere proveo izvan Italije, bio je evropski komesar u Briselu i predsjednik Evropskog parlamenta. Nedostaje mu harizma njegovog prethodnika i nije među popularnijim italijanskim političarima.

- Dobijam gotovo nemoguće nasljedstvo - rekao je Tajani na skupu nacionalnih, evropskih i lokalnih predstavnika stranke "Forca Italia" u Rimu.

Dodao i to da nije lako voditi politički pokret na čijem je čelu Silvio Berluskoni bio gotovo 30 godina.

"Forca Italia" je mlađi partner među tri glavne stranke u desničarskoj vladi premijerke Đorđe Meloni, uz njenu "Braću Italije" i "Ligu" Matea Salvinija.

Mala podrška građana

- Želimo biti središte desnog centra. Razlikujemo se od naših saveznika i ne namjeravamo se odreći svog identiteta - rekao je Tajani, koji je šef diplomatije Italije od oktobra prošle godine.

Nedavne ankete pokazuju da njegovu stranku podržava oko sedam posto birača, "Ligu" oko 10, a "Braću Italije" gotovo 30 posto.

Nakon što je započeo svoju političku aktivnost u malom monarhističkom pokretu 1980-ih, Tajani se pridružio "Forca Italiji" osnovanoj 1994. i bio je Berluskonijev portparol u njegovoj prvoj vladi iste godine, prenosi N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.