NAKON DESET MJESECI

Iran: Policija za moral ponovo na ulicama

Iranske vlasti najavile su u nedjelju novu kampanju s ciljem da primoraju žene da nose hidžab

Nakon pauze zbog ubistva Mahse Amini. AP

Anadolija

16.7.2023

Iranske vlasti najavile su u nedjelju novu kampanju s ciljem da primoraju žene da nose hidžab, a iranska policija za moral vratila se na ulice deset mjeseci nakon policijskog ubistva mlade žene u pritvoru što je izazvalo proteste širom zemlje.

Policija za moral se povukla nakon što je u septembru prošle godine 22-godišnja Mahsa Amini umrla dok je bila u policijskom pritvoru u Teheranu zbog kršenja obaveznih normi nošenja hidžaba. Nakon njene smrti izbili su protesti, a vlasti su pokušavale da obuzdaju masovne proteste koji su pozivali na zbacivanje teokratskog režima koja upravlja Iranom više od četiri decenije.

Policija za moral

Nakon teških represija i nasilnih policijskih intervencija u kojima je ubijeno više 500 demonstranata, a privedeno oko 20.000 protesti su utihnuli ove godine.

Mnoge žene su nastavile da prkose vlastima odbacujući službeni kodeks oblačenja, posebno u prijestolnici Teheranu i drugim velikim gradovima.

Policija za moral je rijetko viđana da patrolira ulicama, a u decembru su se pojavili izvještaji da je raspuštena, što je kasnije demantovano - da su raspušteni.

Islamska revolucija

Vlasti su tokom cijele krize insistirale da se pravila nisu promijenila, a iranski klerikalni vladari vide hidžab kao ključni stub islamske revolucije koja ih je dovela na vlast, dok ležerniju odjeću smatraju znakom zapadne dekadencije.

U nedjelju, general Saeed Montazerolmahdi, portparol policije, rekao je da će policija za moral nastaviti sa upozoravanjem, a zatim i pritvaranjem žena koje ne nose hidžab u javnosti.

U Teheranu su pripadnici ove policije viđeni patroliraju ulicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.