NA DANAŠNJI DAN

Preminula Bili Holidej, kraljica bluz muzike

Kad joj je bilo 11 godina, silovao ju je jedan komšija

Bili Holidej. glossy.espreso.co.rs

17.7.2023

Na današnji dan 1959. godine, preminula je američka džez i bluz pjevačica Bili Holidej (Billie Holiday).

Kraljica bluz muzike, kako mnogi nazivaju Bili Holidej, rođena je u Filadelfiji 7. aprila 1915. godine kao Eleonora Holidej. Njena majka je imala samo 13 godina kada ju je rodila, a otac 15, koji ih je ubrzo po Eleonorinom rođenju ostavio, kako bi se posvetio karijeri džez muzičara.

Kad joj je bilo 11 godina, silovao ju je jedan komšija. Sećanje na taj užasan trenutak i stalna besparica progonili su je cijelog života, pa je s gorčinom često govorila: „Ja sam crna, silovana i švorc“.

Veliki hitovi

Pjevačku karijeru Bili je počela u lokalnim barovima, na šta je bila primorana usljed velikog siromaštva, kako bi ona i majka mogle preživjeti. Njena karijera kreće uzlaznom putanjom 1935. godine, kada je snimila velike hitove džez muzike: „Billie's Blues“, „Tell me More“, „Everything Happens for the Best“, „Our Love is Different“, „Long Gone Blues“. Ali slavu je pomutila Bilina ovisnost o narkoticima, zbog koje je stalno upadala u probleme.

Godine 1952., Bili se udala za Luisa Mekeja (Lewis Mackay), mafijaša i dilera droge. On je, kao i mnogi prije njega, bio nasilan, ali je pokušao da je odvikne od narkotika. Međutim, problemi s drogom samo su se nastavljali, zdravlje joj se znatno pogoršalo, što je utjecalo i na njen glas koji je postajao sve grublji.

Ciroza jetre

Posljednji nastup imala je 25. maja 1959. godine u Njujorku, a ubrzo poslije toga završila je u bolnici zbog problema s jetrom i srcem. Bili Holidej umrla je od ciroze jetre 17. jula 1959., u 44. godini.

Pjevačica i glumica Dajana Ros (Diana Ross) 1972. je nominovana za Oskara za glavnu ulogu u biografskom filmu o Bili naziva „Lady Sings the Blues“. Bili Holidej posthumno je primljena u Rokenrol kuću slavnih 2000. godine.

Kamila, supruga britanskog kralja Čarlsa. glossy.espreso.co.rs

Rođena Kamila, supruga kralja Čarlsa

Godine 1947., 17. jula, rođena je Kamila Rozmari Šand (Camilla Rosemary Shand), supruga britanskog kralja Čarlsa III (Charles). Preko vanbračnog djeteta Kamila je potomak englesko-irskog i škotskog kralja Čarlsa II (Charles). Također je praunuka Alice Edmonstone, najpoznatije ljubavnice britanskog kralja Edvarda VII (Eduard).

Njena veza s Čarlsom počela je 1970., koju nisu prekidali ni tokom njenog braka s Endrjuom Parkerom Boulsom (Andrew Parker Bowles) i Čarlsovog s Dijanom Spenser (Diana). Nakon Dijanine smrti i Kamilinog razvoda obznanili su javno svoju vezu, a 9. aprila 2005. godine su se vjenčali u dvorcu Guidhall. Kraljica Elizabeta, Čarslova majka, nije prisustvovala civilnom vjenčanju, nego samo crkvenom. 

Bista Mimara Sinana u Ankari. wikipedia.org

Prije 435 godina preminuo Mimar Sinan

Najznačajniji i najbolji dvorski arhitekt Osmanskog Carstva, koji je radio u vrijeme trojice sultana, Selima I, Sulejmana Veličanstvenog i Murata III, Mimar Sinan, preminuo je na današnji dan 1588. godine.

Izgradio je više od 300 objekata, a njegova najpoznatija remek-djela su džamije Sulejmanija u Istanbulu i Selimija u Edirneu.

Mimar Sinan je obučio mnoge asistente koji su se istakli u izgradnji prelijepih objekata, među kojima su najčuveniji Sedefkar Mehmed-aga koji je izgradio džamiju sultana Ahmeda, poznatiju kao Plava džamija u Istanbulu, te Mimar Hajrudin koji je izgradio Stari most u Mostaru. 

August Cesarec. Facebook

Umro August Cesarec, hrvatski književnik

August Cesarec, hrvatski književnik, prevodilac, publicist i političar, umro je 17. jula 1941. godine. Pisao je pjesme, novele, romane, drame, studije, članke i polemike o socijalnim, političkim, historijskim, književnim, psihološkim i drugim problemima.

Nakon što je, 1919. godine, na Kongresu ujedinjenja u Beogradu, osnovana Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista) Cesarec joj je odmah pristupio, a 1920. godine na Drugom kongresu u Vukovaru SRPJ je promijenila ime u Komunistička partija Jugoslavije.

Kao uvjereni antifašist boravio je 1937. godine u Španiji, o čemu je pisao u knjizi “Španjolski susreti”.

Bijeg i pogubljenje

Za vrijeme NDH zatvoren je u Kerestincu. Nakon strijeljanja Otokara Keršovanija i drugova organiziran je, u noći između 13. i 14. jula 1941. godine, bijeg iz Kerestinca. Bijeg nije uspio zbog loše organizacije i svi preživjeli bjegunci, među kojima i Cesarec, uhvaćeni su i potom osuđeni na smrt. Cesarec je, zajedno s ostalim bjeguncima, pogubljen u zagrebačkoj Dotrščini 17. jula 1941. godine.

Najznačajniji dio Cesarčevog književnog opusa čine romani “Careva kraljevina”, “Zlatni mladić” i “Bjegunci” u kojima se bavio moralnim propadanjem hrvatskog građanstva prije i nakon Prvog svjetskog rata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.