IZDATA UPOZORENJA

Snažno nevrijeme pogodilo Austriju, Slovenija proglasila uzbunu, oluja ide ka Hrvatskoj

Jake oluje divljaju Tirolom, pokrajinu koju su zahvatili udari vjetra, jaka kiša i tuča

Nevrijeme u Tirolu. Zeitungsfoto.at

A. O.

18.7.2023

Snažno nevrijeme pogodilo je danas Austriju, a stiglo je i do Slovenije te se kreće dalje prema jugoistoku.

Jake oluje divljaju Tirolom, pokrajinu koju su zahvatili udari vjetra, jaka kiša i tuča.

Nestanak struje

Prolom oblaka pogodio je i voz koji je vozio u smjeru Vorarlberga. Zbog nestanka struje voz trenutno stoji, a putnici su morali biti evakuirani.

Među njima je bio čak i austrijski predsjednik Aleksander Van der Belen (Alexander Van der Bellen), javlja Krone.at. On je putovanje nešto kasnije nastavio automobilom.

Hitna pomoć je smirivala putnike i snabdijevala ih vodom.

Iščupana stabla

Razlog zastoja su iščupana stabla koja su pala na dalekovod.

Radovi na raščišćavanju pruge će nakon ovako jakog nevremena vjerojatno potrajati.

Ne saobraćaju ni vozovi u dolini Inn, kao ni oni preko prijevoja Brener.

Planinari zapeli

U nekim su mjestima ljudi ostali bez struje, a mnogi planinari su zapeli u planinama. Angažirane su stotine vatrogasaca. Zabilježeno je više od 500 intervencija, uglavnom zbog srušenih stabala. Za sada nema izvještaja o povrijeđenima, javlja Die Presse.

U Insbruku je vjetar puhao brzinom od 161 kilometara na sat, a oluja je ponegdje odnosila i krovove. Lokalno su zabilježeni i poplavljeni podrumi.

Jake oluje harale su i Koruškom, a u jednom je okrugu oluja odnijela vrh crkvenog tornja. Ima i povrijeđenih.

Austrijski meteorolozi javljaju da će vrijeme ostati nestabilno i sutra, a navečer će se ponovno povećati opasnost od grmljavinskog nevremena.

Sjever Slovenije

Prema podacima slovenske Agencije za okoliš, oluja je već stigla i do sjevera Slovenije. Unutar nje se nalazi nekoliko jakih olujnih ćelija.

Uprava za zaštitu i spašavanje je pozvala sve one koji borave na otvorenom da se povuku na sigurno, posebno od 18 do 21 sat.


Očekuju se jaki udari vjetra, tuča i obilni pljuskovi. Izdan je najviši, crveni stepen upozorenja za sjeverozapadne i sjeveroistočne dijelove zemlje. Grmljavinska nevremena će se tokom idućih sati kretati prema jugoistoku.


Olujni sistem se u Sloveniju proširio iz sjeverne Italije i Austrije, a i u Sloveniji se očekuju jako udari vjetra koji će puhati brzinom većom od 100 kilometara na sat, a čini se da nevrijeme stiže i do Hrvatske.

Situacija u Hrvatskoj

Čitatelji iz Zaprešića javljaju Jutarnjem listu o naoblaci i jakom vjetru koji već otežava kretanje na otvorenom. Nešto prije 20 sati je i u Zagrebu počeo puhati snažan vjetar.


Naoblaka u Zaprešiću. Čitatelj Jutarnjeg

DHMZ je za danas izdao narandžasto upozorenje za zagrebačku, karlovačku i osječku regiju zbog grmljavinskog nevremena, dok je za gospićku regiju izdano žuto upozorenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.