SLUČAJNA PUCNJAVA

Tragedija u SAD-u: Trogodišnji dječak slučajno upucao jednogodišnju sestru

Kada su stigli na mjesto događaja, zvaničnici su potvrdili da je 3-godišnje dijete došlo do neosiguranog pištolja i nenamjerno upucalo svoju sestru

Tragedija u SAD-u. AP

D. R.

19.7.2023

U ponedjeljak, 17. jula se dogodila tragična nesreća u San Diegu, gdje je 3-godišnje dijete slučajno upucalo i ubilo svoju 1-godišnju sestru s pištoljem koji je pronašao u njihovom domu.

Šerifov odjel okruga San Diego primio je poziv oko 7.30 sati o pucnjavi u jednom domu u Fallbrooku.

Kada su stigli na mjesto događaja, zvaničnici su potvrdili da je 3-godišnje dijete došlo do neosiguranog pištolja i nenamjerno upucalo svoju 1-godišnju sestru, kako je navedeno u saopćenju šerifovog odjela. Dijete od 1 godine pretrpilo je povredu glave i prevezeno je u lokalnu bolnicu.

- Uprkos naporima za spašavanje, proglašena je mrtvom oko 8.30 sati. Trenutno nema "nepoznatih osumnjičenih" i nema prijetnje zajednici -rekao je šerifov odjel.

Slučajna pucnjava

Nije jasno da li su odrasli bili u domu u trenutku pucnjave.

Ovo je najnovija nesreća sa namjerom slučajnog pucanja kod djece koja se dogodila u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema neprofitnoj organizaciji Everytown for Gun Safety, vatreno oružje je vodeći uzrok smrti djece mlađe od 18 godina u Sjedinjenim Državama, pri čemu slučajni pucnjevi čine 5% ukupnog broja smrtnih slučajeva od oružja među djecom starosti 17 godina i mlađim.

Pristup oružju

Prošlog mjeseca je 6-godišnji dječak u Detroitu dva puta upucao bebu. Također u junu, 3-godišnji dječak je preminuo nakon što se nenamjerno upucao u Tennesseeu, prema izvještajima zvaničnika. U maju, 4-godišnja djevojčica je nenamjerno upucala i ubila drugo dijete u Illinoisu, kako je saopšteno od nadležnih. Druga 4-godišnja djevojčica je teško povrijeđena nakon što se nenamjerno upucala u glavu u Georgiji, njen otac je ostavio napunjeni pištolj na podu njihovog doma, izvijestila je policija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.