ZAPADNO OD POLUOTOKA

Sjeverna Koreja ispalila nekoliko krstarećih projektila prema Žutom moru

U srijedu je Sjeverna Koreja ispalila projektile nekoliko sati nakon što su američka podmornica s nuklearnim balističkim projektilima (SSBN) izronila

Lansiranje rakete. Twitter

A. O.

22.7.2023

Sjeverna Koreja ispalila je jutros nekoliko krstarećih projektila prema Žutom moru zapadno od Korejskog poluotoka, saopćila je južnokorejska vojska.

Ovo bi bilo zadnje sjevernokorejsko lansiranje projektila otkako je ispalila dvije balističke rakete u srijedu, dok Pjongjang i Vašington pojačavaju demonstraciju vojne sile u sukobu oko nuklearnog oružja i raketnih programa te izolirane zemlje.

U srijedu je Sjeverna Koreja ispalila projektile nekoliko sati nakon što su američka podmornica s nuklearnim balističkim projektilima (SSBN) izronila je u rijetkoj posjeti Južnoj Koreji.

USS Kentucky, podmornica s nuklearnim balističkim projektilima klase Ohajo od 18.750 tona, napustila je pomorsku bazu Busan u petak, tri dana nakon rijetkog posjeta luci u velikom pokazivanju snage protiv rastućih sjevernokorejskih vojnih prijetnji.

Sjeverna Koreja također je u četvrtak upozorila da će raspoređivanje američkih snaga, uključujući nosače aviona, bombardere ili raketne podmornice u Južnoj Koreji, mogli potaknuti upotrebu nuklearnog oružja.

Prijenos lansiranja gledao se na željezničkoj stanici u Seulu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.