VAŽAN RAZGOVOR

Stoltenberg razgovarao sa Zelenskim: Ukrajina bliža NATO-u nego ikada prije

Saveznici stoje uz Ukrajinu koliko god je potrebno, poručio je Stoltenberg

Stoltenberg i Zelenski: Raniji susret. AP

A. O.

23.7.2023

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (Volodymyr Zelensky) o procesu integracije Kijeva u alijansu i o ruskom povlačenju iz inicijative o crnomorskom koridoru za izvoz žita-

Stoltenberg je na Twitteru saopćio da je zajedno sa Zelenskim u telefonskom razgovoru osudio ruski pokušaj da “hranu pretvori u oružje“.

- Saveznici stoje uz Ukrajinu koliko god je potrebno i nakon NATO samita. Ukrajina je bliža NATO-u nego ikada prije - poručio je Stoltenberg.

Zelenski je rekao da su razmijenili mišljenja o trenutnoj situaciji u vezi sa crnomorskim dogovorom o žitu i važnosti koju on predstavlja za globalnu sigurnost hrane.


Objava na Twitteru. Printscreen

- Također sam sa Stoltenbergom identifikovao prioritetne i buduće korake neophodne za deblokadu i održivo funkcionisanje crnomorskog žitnog koridora - rekao je Zelenski na svom nalogu na Twitteru.


Objava Zelenskog. Printscreen

Dodao je da je razgovarano i o implementaciji sporazuma postignutih tokom samita NATO-a u Viljnusu ranije ovog mjeseca i daljim koracima ka integraciji Ukrajine u NATO.

Ranije ove sedmice, Rusija se povukla iz ugovora o crnomorskom žitu, rekavši da ruski dio sporazuma nije implementiran.

Sporazum, koji su Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina prvobitno potpisale u julu prošle godine u Istanbulu, imao je za cilj obnavljanje izvoza žitarica iz ukrajinskih luka koji je zaustavljen kao rezultat rusko-ukrajinskog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.