ŠEF NATO-A

Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da napada "legitimne vojne ciljeve" unutar Rusije

Ono što sam mnogo puta rekao je da moramo zapamtiti da je ovo agresija

Stoltenberg u Pragu. NATO

N. Aj.

31.5.2024

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u petak je izjavio da Ukrajina ima pravo na samoodbranu, uključujući i napad na legitimne vojne ciljeve unutar Rusije.

- Ukrajina mora biti u stanju da uzvrati udarac i da se brani. To je dio prava na samoodbranu - rekao je Stoltenberg prije sastanka ministara vanjskih poslova članica NATO-a u češkoj prijestolnici Pragu.

Istakavši da je Rusija počela rat i prekršila međunarodno pravo, šef NATO-a kazao je da Rusija nastavlja da dodatno produbljuje eskalaciju cijele situacije, jer je otvorila novi front na sjeveroistočnoj granici.

- Ono što sam mnogo puta rekao je da moramo zapamtiti da je ovo agresija. Rusija je napala drugu zemlju, prekršila međunarodno pravo, napala Ukrajinu i Ukrajina ima pravo na samoodbranu, a to uključuje i pravo na napad na legitimne vojne ciljeve unutar Rusije - kazao je Stoltenberg.

Istakao je da je granica na liniji fronta "manje-više ista", dodajući da je pravo Ukrajine na samoodbranu, uključujući pravo da napada na vojne ciljeve unutar Rusije, još nužnije zbog novih ruskih napada na Karkiv.

U Pragu se održava neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.