RAT U UKRAJINI

Dok traje ruska ofanziva na Harkov: EU i NATO raspravljaju o odluci koja će razbjesniti Putina

Rusija je, podsjetimo, 10. maja započela ofanzivu u ovom regionu, a Stoltenberg nije učekivao da udar dovede do proboja fronta

Putin: Ovo mu se neće svidjeti. AA

E. Ć.

29.5.2024

Dok traje ruska ofanziva na Harkov, drugi najveći grad Ukrajine, zvaničnici NATO saveza i Evropske unije počeli su razmatrati odluku koja se neće svidjeti Vladimiru Putinu.

Naime, sve više se govori o izdavanju dozvole Ukrajini da oružjem koje stiže sa Zapada gađa mete u Rusiji. To je pominjao generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg, a određene države već podržavaju takvu odluku.

Poziv saveznicima

On je pozvao saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

- Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu - rekao je Stoltenberg za "The Economist".

Podsjetimo, prvi čovjek Ukrajine Vladimir Zelenski nekoliko puta je uputio molbe zapadnim saveznicima za dozvolu da koristi donirano oružje na ciljevima unutar Rusije, a naročito nakon napredovanja ruskih trupa u Harkovskoj oblasti.

Rusija je, podsjetimo, 10. maja započela ofanzivu u ovom regionu, a Stoltenberg nije učekivao da udar dovede do proboja fronta.

- Oni će nastaviti da guraju i nastavljaju da dobijaju neku marginalnu poziciju, i spremni su da plate veoma visoku cenu za ove marginalne dobitke - rekao je Stoltenberg, te uputio kritiku na račun evropskih saveznika:

- Obećali su milion artiljerijskih granata. Nismo vidjeli ništa slično tome. 

Poruka iz Brisela

Istakao je da je ovaj potez povećao rizik od eskalacije tenzija, ali je dodao da postoji razlika između slanja oružja i obučavanja i vojnog angažovanja.

- Pružamo obuku, pružamo oružje, municiju Ukrajini, ali nećemo biti direktno uključeni sa teritorije NATO u borbene operacije iznad ili u Ukrajini. Dakle, to je druga stvar - poručio je Stoltenberg za "The Economist".

Inače, o ovoj temi je govorio i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell).

On je rekao kako će na sastanku ministara odbrane EU biti razmatrano ukidanje ograničenja Ukrajini da koristi oružje koje dobije sa Zapada na ruskoj teritoriji.

U međuvremenu su stigle reakcije iz Pariza i Berlina, koji podržavaju to, dok se Vašington protivi, prenijela je Nova.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.