IZMJENA ZAKONA

Švedski ministar: Radimo na tome da se nepoštivanje Kur'ana ne ponovi

Bilstrom je ukazao na ustavna ograničenja koja ograničavaju sposobnost Vlade da spriječi takvo ponašanje

Bilstrom izrazio duboko žaljenje zbog takvih postupaka. AP

Z. K.

26.7.2023

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom (Billstrom) rekao je u utorak da Švedska pokušava promijeniti zakon kako bi spriječila buduće napade na Kur'an, opisujući ih kao “podle”, prenosi Anadolija.

Bilstrom je telefonom razgovarao sa alžirskim kolegom Ahmedom Atafom (Attafom), navodi Ministarstvo vanjskih poslova Alžira.

Ustavna ograničenja

Bilstrom je ukazao na ustavna ograničenja koja ograničavaju sposobnost Vlade da spriječi takvo ponašanje. Istovremeno je izrazio duboko žaljenje zbog takvih postupaka.

- Radimo na tome da se nepoštivanje Kur'ana ne ponovi - rekao je švedski šef diplomatije.

Bilstrom je također upoznao Atafa sa inicijativom švedskog ministarstva pravde da ocijeni mogućnost usvajanja zakona o održavanju javnog reda kako bi se riješilo takvo neprihvatljivo ponašanje.

Policijska zaštita

Salvan Momika (Salwan), porijeklom Iračanin, spalio je Kur'an pod policijskom zaštitom ispred džamije u Stockholmu prvog dana Kurban-bajrama, 8. juna. Momika je također 20. jula pod policijskom zaštitom gazio Kur'an i iračku zastavu ispred Ambasade Iraka u Štokholmu.

U januaru je Rasmus Paludan, danski lider krajnje desnice, spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu. To je izazvalo osude u islamskom svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.