NADZORNI ORGAN EU

Pokrenuta istraga o ulozi Frontexa u jednom od najsmrtonosnijih brodoloma migranata

I grčka obalska straža i Frontex optuženi su za kršenje osnovnih ljudskih prava posljednjih godina

Od 750 preživjele su samo 104 osobe. Frontex

Z. K.

26.7.2023

Istragu o ulozi Frontexa u jednom od najsmrtonosnijih brodoloma migranata u novijoj historiji pokrenuo je danas nadzorni organ Evropske unije. Među dokumentima kojima je ombdusmanka EU Emili Orajli (Emily O'Reilly) tražila pristup je i službeni izvještaj agencije Unije za vanjske granice o tome kako su se odvijali događaji kada je brod Adriana potonuo 14. juna kod obale Grčke.

Oštre kritike

Izvještaji pokazuju da je na ribarskom brodu bilo je do 750 ljudi. Preživjele su samo 104 osobe, dok su pronađena 82 tijela. Tragedija je ponovo izazvala oštre kritike na račun grčke obalske straže, kao i Frontexa koji su optuženi da nisu poduzeli neophodne radnje koje su mogle spriječiti brodolom.

Frontex je saopćio da je ponudio pomoć grčkim vlastima nakon što je uočen prenatrpan brod, ali da su oba poziva ostala bez odgovora. Istraga je pokrenuta na nacionalnom nivou, ali Orajli je u izjavi rekla da "uloga Frontexa u operaciji traganja i spašavanja također treba biti razjašnjena".

Kao dio samoinicijativne istrage, Orajli također traži detalje o tome kako nacionalne vlasti i Frontex komuniciraju u operacijama potrage i spašavanja i o pravilima za korištenje kamera postavljenih na čamce tokom zajedničkih operacija.

Ona također traži pojašnjenje da li Frontex izvještava o kršenju osnovnih prava u vezi sa interakcijom nacionalnih vlasti s plovilima nevladinih organizacija koja spašavaju ljude na moru.

Raduje se saradnji

I grčka obalska straža i Frontex optuženi su za kršenje osnovnih ljudskih prava posljednjih godina tako što su zatvarali oči pred odbijanjem migranata na moru. Izvještaj OLAF-a, agencije EU za borbu protiv prevara, koji je procurio krajem prošle godine, dokumentirao je više takvih pokušaja u Egejskom moru između 2020. i 2021. godine koje je Frontex prikrivao.

Skandal je doveo do ostavke Fabricia Legerija (Fabricea Leggerija) na mjesto šefa Frontexa. Frontex je u izjavi za Euronews rekao da se raduju potpunoj saradnji sa ombudsmanom kako bi objasnili ulogu koju Frontex ima u operacijama potrage i spašavanja. Kazali su da je ove godine Frontex pomogao da se spasi skoro 28.000 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.