ALARMANTNO STANJE

Tajfun Doksuri pogodio kinesku provinciju Fujian

Drugi najjači tajfun koji je sletio u Fujian nakon smrtonosnog tajfuna Meranti 2016. godine primorao je na zatvaranje škola

Tajfun Doksuri pogodio kinesku provinciju Fujian. Twitter

FENA

28.7.2023

Tajfun Doksuri zahvatio je u petak jugoistočnu kinesku provinciju Fujian, izazvavši jaku kišu i snažne nalete vjetra koji su potresli dalekovode i izazvali požare, čupali drveće i prisilili fabrike i tržne centre da se zatvore.

Drugi najjači tajfun koji je sletio u Fujian nakon smrtonosnog tajfuna Meranti 2016. godine primorao je na zatvaranje škola, preduzeća i evakuaciju radnika sa priobalnih naftnih i plinskih polja, navode državni mediji.

Xiamen, Quanzhou i Putian zabilježili su količinu kiše koja prelazi 50 mm po satu, prema podacima Kineske meterološke uprave (CMA).

- Cijeli Xiamen jutros nije otišao na posao - rekao je Reutersu stanovnik Xiamena po imenu Zhuang.

- Nema automobila na putevima, a fabrike i tržni centri su zatvoreni. Pretpostavljam da su se ljudi ranije uplašili nakon Merantija - kazao je on.

Video na društvenim mrežama prikazuje kako električni vodovi varniče i izbija plamen dok su vjetrovi udarali Jinjiang, dvomilionski grad, dok su u Quanzhouu iščupana masivna stabla.

Nestalo je struje i vode u nekim dijelovima grada Jinjiang i Quanzhou u provinciji Fujian, rekli su stanovnici Reutersu.

Doksuri, drugi tajfun koji je stigao na Kinu za manje od dvije sedmice, pomjeraće se na sjever gdje će 10 provincija iskusiti jaku kišu, predviđaju meteorolozi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.