2003. GODINE

Samo nekoliko sati prije intervencije SAD: Sin Sadama Huseina iz banke uzeo milijardu dolara

Grupi uposlenika banke bila su potrebna dva sata da utovare novac

Kusaj Husein. Twitter

H. J. I.

30.7.2023

Kusaj Husein (Qusay Hussein), jedan od sinova bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina (Saddam Hussein), nekoliko sati prije američkog bombardovanja Iraka 2003. uzeo je iz centralne banke skoro milijardu dolara u gotovini.

Prema obavještajnim podacima iz Bagdada, Sadam i njegova porodica su nedugo prije početka američke intervencije iz centralne banke uzeli navedenu količinu novca.

Novac utovario na tri traktorske prikolice

Prema iračkom bankaru na koji se poziva list New York Times, Kusaj, Sadamov drugi sin, 18. marta 2003. u 4 sata je došao u banku te uzeo 900 miliona dolara u novčanicama od po 100 dolara te 100 miliona eura. Kazao je da je novac utovario na tri traktorske prikolice i zatim je otišao. Nije rečeno šta će biti s novcem i gdje će biti odvezen.

- Kada dobijete naređenje od Sadama Huseina, onda to ne propitujete - rekao je bankar čiji identitet nije otkriven. 

Pukovnik Američke vojske Ted Sil (Seel) je izjavio da je znao da je novac uzet, da su neke prikolice prevezene u Siriju, ali da se ne zna šta je bilo u njima.

Kusaj je u banku došao s Amidom al-Hamidom Mahmudom, ličnim pomoćnikom bivšeg predsjednika Iraka. Imali su pismo kojim se odobrava uzimanje novca. Grupi uposlenika banke bila su potrebna dva sata da utovare novac. Utovar novca se desio prije dolaska većine uposlenika banke.

SAD nekoliko sati kasnije pokrenule vojnu intervenciju

Sjedinjene Američke Države su nekoliko sati kasnije pokrenule vojnu intervenciju, i to na osnovu obavještajnih podataka o tome gdje se Sadam tačno nalazi. Cilj im je bio ubiti diktatora i njegove najbliže saradnike.

Pretpostavlja se da su Kusaj i Sadamov najstariji sin Udaj (Uday) posredovanjem tajnog posrednika pregovarali o uslovima predaje. List Wall Street Journal je objavio da je posrednik bila osoba za koju se smatra da je bila iračkog porijekla s američkim državljanstvom.

Kako piše list Guardian, posljednja pljačka novca je bio nastavak kleptokratije Sadamovog višedecenijskog režima. Bliskoistočni bankarski izvori kazuju da su milioni dolara prebacivani na privatne račune u inostranstvu. Novac je transferiran preko Evrope na račune u jordanskim i palestinskim bankama. Riječ je o desetinama milijardi dolara.

650 miliona pronađeno u jednoj od Sadamovih palača

Krađu novca iz centralne banke potvrdio je američki zvaničnik koji je s iračkim kolegama radio na obnovi finansijskog sistema Iraka. To je izazvalo bojazan da je novac transportovan u Siriju te da bi se mogao koristiti za finansiranje otpora nakon intervencije SAD.

Međutim, pojedini smatraju da je teško duže vrijeme sakrivati toliku količinu novca. Među onima koji su tog mišljenja je zvaničnik američkog trezora Džordž Mulinaks (George Mullinax). Ukazao je da postoji mogućnost da je veliki dio novca vraćen.

Amerikanci su u jednoj od Sadamovih palača pronašli 650 miliona dolara u novčanicama od po 100 dolara. Postoji mogućnost da je riječ o novcu koji je uzet iz centralne banke. No, irački bankar koji je dao izjavu za New York Times uvjerava da je novac pripao Udaju Huseinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.