NA DANAŠNJI DAN

Preminuo slavni italijanski operski pjevač Enriko Karuzo

Karuzo je pjevao i italijanske kancone, a bio je jedan od prvih primjera globalne medijske slavne ličnosti

Enriko Karuzo. wikipedia.org

2.8.2023

Na današnji dan 1921. godine, preminuo je slavni italijanski operski pjevač Enriko Karuzo (Enrico Caruso), najveći tenor svog vremena.

U prvim godinama Karuzove 25-godišnje karijere podržavao ga je i cijenio veliki dirigent milanske La Scale Arturo Toskanini. Pjevao je na svim većim evropskim i američkim operskim pozornicama, a 1904. godine postao je prvi tenor Metropolitan opere u New Yorku, u kojoj je imao 863 nastupa (u Metu i na turneji) prije smrti.

I smrt ga je gotovo zadesila na sceni. Za vrijeme izvođenja opere "Ljubavni napitak", u decembru 1920. godine, počeo je da krvari. Krvlju je natapao peškir za peškirom, koje su mu dodavali iza scene. Želio je da završi predstavu, ali je morao prekinuti na zahtjev direktora opere. Poslije nekoliko mjeseci je umro, u 48. godini života.

Najpoznatija zabavljačka ličnost

Karuzo je pjevao i italijanske kancone, a bio je jedan od prvih primjera globalne medijske slavne ličnosti. Karuzovo ime postalo je poznato milionima ljudi širom svijeta putem novina, knjiga, časopisa i nove medijske tehnologije 20. vijeka: kina, telefona i telegrafa.

U velikoj mjeri zahvaljujući njegovim izuzetno popularnim fonografskim pločama, Karuzo je bio jedna od najpoznatijih zabavljačkih ličnosti svog vremena, a njegova slava traje sve do danas. 

Džejms Boldvin. dailleursetdici.news

Rođen američki pisac Džejms Boldvin

Godine 1924., na današnji dan, rođen je Džejms Boldvin (James Baldwin), afro-američki pisac, najpoznatiji po svom romanu “Idi i reci to na planini”.

Boldvin nikada nije upoznao svog biološkog oca, pa je odrastao uz očuha Dejvida Boldvina (David) koji nije podržavao njegovo zanimanje za književnost. Sa četrnaest godina Džejms je postao propovjednik u Pentakostalnoj crkvi u Harlemu, a nakon završetka srednje škole u Bronksu preselio se u Grinvič Vilidž, gdje se intenzivnije bavio pisanjem.

Boldvin je, 1948., otputovao u Francusku, gdje je živio duže vremena u Parizu, a kada se vratio u Ameriku, aktivno se uključio u Pokret za ljudska prava. Učestvovao je 1963. godine u Maršu na Vašington s Martinom Luterom Kingom (Luther).

Većina Boldvinovih djela obrađuje teme rasizma i seksualnosti u američkom društvu sredinom 20. vijeka. Pisao je i članke i reportaže za mnoge američke časopise, a 1962. godine, dobio je nagradu “George Polk” za reportažu u “New York Timesu”.

Godine 1987., Boldvin umire od raka. U njegovu čast, 2005. godine, odštampana je poštanska marka s njegovim likom.

Aleksander Bel. nationalgeographic.rs

Umro izumitelj Aleksander Grejam Bel

Aleksander Grejam Bel (Alexander Graham Bell), britansko-američki fiziolog i izumitelj škotskog porijekla, umro je 2. avgusta 1922. godine.

Bel se bavio istraživanjem mehanike govora pa je 1872. osnovao u Bostonu (SAD) školu učiteljâ za gluhonijeme. Od 1873. predavao je na Univerzitetu u Bostonu vokalnu fiziologiju. Kraljevsko društvo iz Londona dodijelilo mu je Albertovu medalju 1902., a Univerzitet u Vurcburgu, u Njemačkoj, počasni doktorat.

Najznačajniji Belov izum bio je prvi široko upotrebljivi električni telefon koji je pomoću elektromagnetske indukcije prenosio govor. Izumio ga je 1875. godine, a koristi se od 1877. do danas. U početku se Belovim telefonom moglo razgovarati samo na udaljenosti od nekoliko stotina metara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.