UKRAJINCI OZBILJNI

Srp i čekić uklonjeni sa čelične figure žene: Spomenik će dobiti novo znakovlje

Kip je dio Nacionalnog muzeja povijesti Ukrajine u Drugom svjetskom ratu

Bez srpa i čekića. Twitter

Z. K.

2.8.2023

Srp i čekić koji su se nalazili na čeličnoj figuri žene koja drži mač i štit sa simbolima povezanim sa SSSR-om, a koja je podignuta kao spomenik sovjetskoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu, su uklonjeni, piše na Twitteru.

Spomenik će dobiti novo znakovlje.

Drugo ime

Spomenik koji stoji na vrhu ratnog muzeja poznat je kao "Majka domovina", ali sada postoje pozivi da se preimenuje u Majku Ukrajinu. Ministarstvo kulture je u međuvremenu podržalo plan da se figura opremi novim štitom s ukrajinskim trozubcem.

Kip je dio Nacionalnog muzeja povijesti Ukrajine u Drugom svjetskom ratu i planirano je da tamo bude izložen sovjetski štit sa srpom i čekićem.

- Dužni smo provesti dekomunizaciju, a zamjena štita jedan je od glavnih koraka u tom poslu - rekao je direktor muzeja Jurij Savčuk (Yuriy Savchuk) te dodao da se projekt uklapa u težnje Ukrajine da krene prema Zapadu i postane članica NATO-a te da je posao dio ideološkog rata.

Novi štit

- Rat se očito odvija i na kulturnom i informacijskom frontu, to je rat za identitet, za svijest ljudi - rekao je Savčuk.

Istraživanje koje je prošle godine naručilo ministarstvo kulture pokazalo je da 85 posto Ukrajinaca podržava uklanjanje srpa i čekića. Novi štit trebao biti postavljen do državnih praznika ovog mjeseca, Dana ukrajinske zastave 23. augusta i Dana nezavisnosti 24. augusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.