ZABRINUT OKO ISPORUKE

Njemački ministar odbrane protiv slanja krstarećih projektila u Ukrajinu

Dodao je da Njemačka nije jedina zemlja koja ne isporučuje krstareće rakete Ukrajini

Boris Pistorius. AP

Anadolija

3.8.2023

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius ponovo je u četvrtak izrazio protivljenje isporuci krstarećih raketa tipa Taurus Ukrajini.

- Još uvijek smo mišljenja da to trenutno nije naš glavni prioritet - izjavio je Pistorius tokom posjete 23. brdskoj pješadijskoj brigadi u gradu Bad Reichenhall na jugu Njemačke, prenijela je novinska agencija DPA.

Dodao je da Njemačka nije jedina zemlja koja ne isporučuje krstareće rakete Ukrajini.

- Zabrinutost oko isporuke je očigledna. Nismo mi jedini koji ne isporučuju. Ni naši američki saveznici ne isporučuju ove krstareće rakete. Naše imaju poseban domet - rekao je Pistorius.

Ukrajina je od Berlina tražila krstareće rakete Taurus kako bi mogla napasti položaje ruskih oružanih snaga daleko iza linije fronta.

Projektili mogu doći do Rusije

Ali njemačka vlada oklijeva to učiniti jer pomenuti projektili mogu doći i do ruske teritorije.

Međutim, Pistorius nije kategorički isključio da će Njemačka isporučiti potrebno oružje u budućnosti, navodeći da "nije došlo vrijeme za odluku."

Kada je riječ o Ukrajini, Njemačka je lider u oblasti protivvazdušne odbrane, podrške obuci, inženjeringa i oklopnih vozila, rekao je ministar odbrane.

- Ovo je naš glavni prioritet, naša osnovna kompetencija. Stoga trenutno ne vidimo hitnu potrebu za donošenjem odluke o drugom pitanju - dodao je.

Unutar njemačke koalicione vlade pstoje različiti stavovi o isporuci krstarećih projektila Ukrajini.

Markus Faber (Marcus Faber), stručnjak za odbranu i poslanik Slobodne demokratske partije (FDP), nedavno je pozvao na isporuku projektila.

Izvoz oružja

On smatra da je, s obzirom na to da ukrajinska kontraofanziva posustaje, pravo vrijeme za isporuku krstarećih projektila.

On je rekao da bi projektili mogli pomoći u prekidu logističkih lanaca ruske vojske i na taj način poremetiti njeno snabdijevanje municijom.

Prošlog mjeseca Njemačka je objavila planove da Ukrajini isporuči više oružja i municije u vrijednosti od skoro 700 miliona eura.

Prošle godine je njemačka vlada odobrila izvoz oružja u Ukrajinu u ukupnoj vrijednosti od 2,2 milijarde eura. U prvoj polovini ove godine izvoz je iznosio 1,65 milijardi eura.

Od maja 2022. godine, više od 3.500 ukrajinskih vojnika je obučeno za različite sisteme naoružanja u Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.