NAPAD NA TANKER

Ukrajina nastavlja napade morskim bespilotnim letjelicama

Tanker pod ruskom zastavom Sig oštećen je morskim dronom tokom noći u petak u blizini Krimskog mosta

Ukrajina je obavijestila da namjerava nastaviti napade morskim bespilotnim letjelicama. Twitter

D. R.

5.8.2023

Nakon dva napada koja je izvela u toku posljednjih 24 sata, Ukrajina je obavijestila da namjerava nastaviti napade morskim bespilotnim letjelicama.

Šef ukrajinske službe sigurnosti Vasil Maliuk izjavio je u subotu da su sve eksplozije koje se dogode ruskim brodovima ili Krimskom mostu "apsolutno logičan i efikasan korak. Štaviše, takve specijalne operacije se izvode u teritorijalnim vodama Ukrajine i potpuno legalno."

Također je izjavio da ako Rusi žele da se takve eksplozije zaustave, "imaju jedinu opciju da to učine, da napuste teritorijalne vode Ukrajine i naše zemlje", time je postavio ultimatum Rusiji.

Tanker pod ruskom zastavom Sig oštećen je morskim dronom tokom noći u petak u blizini Krimskog mosta. 

Prema ruskoj agenciji za morski i riječni transport, Sig je pogođen nešto prije ponoći u petak po lokalnom vremenu. U to vrijeme nije prevozio naftu, piše CNN.

Izvor ukrajinske službe sigurnosti rekao je za CNN da je napad na tanker izvršen u zajedničkoj operaciji s mornaricom. Napad je uslijedio nekoliko sati nakon što su ukrajinski morski dronovi napali veliku rusku pomorsku bazu u Crnom moru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.