SJEVERNA KOREJA

Kim Jong Un smijenio vrhovnog generala: Želi da se vojska pripremi za rat

Kim Jong Un često rotira rukovodeća mjesta ispod sebe kako bi spriječio da se u Sjevernoj pojavi neko poput Jevgenija Prigožina, rekao je Isli

Kim Jong un tokom obilaska fabrike oružja. KCNA

A. O.

10.8.2023

Predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong Un smijenio je svog vrhovnog generala i želi da se vojska pripremi za rat.

General Pak Su Il smijenjen je s mjesta načelnika Glavnog stožera, a na njegovo mjesto imenovan je vicemaršal Ri Jong Džil (Ri Yong Gil), objavila je državna Korejska središnja novinska agencija (KCNA).

Smijenjeni komandanti

Također, KCNA dodaje kako su i drugi komandanti smijenjeni su, premješteni ili imenovani, ali o njima nisu objavljeni detalji.

Sjeverna Koreja redovno mijenja svoje vojno vodstvo. Neki komandanti kasnije se ponovno pojavljuju na drugim položajima, dok drugi nestaju iz javnosti.

I karijera novog vrhovnog generala Ria – koji je sada drugi čovjek sjevernokorejskoj vojnoj hijerarhiji, to dokazuje, kažu analitičari.

- Ri Jong Džil je dugogodišnji član sjevernokorejske vojne elite, koji je prije nego što je stigao do vrha, iskusio uspone i padove tokom svoje karijere. Prije sedam godina čak se pričalo da je pogubljen nakon kadrovske rekonstrukcije - rekao je Lif Erik Isli (Leif-Eric Easley), profesor međunarodnih studija na Sveučilištu Ewha Womans u Seulu.

Kao razlog za često mijenjanje komandanata, Isli navodi da sjevernokorejski vođa možda jednostavno pokušava osigurati da nitko ispod njega ne postane previše moćan.

Rotacija mjesta

- Kim Jong Un često rotira rukovodeća mjesta ispod sebe kako bi spriječio da se u Sjevernoj pojavi neko poput Jevgenija Prigožina, koji je doveo u pitanje autoritet ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon što je stekao ličnu kontrolu nad finansijskim sredstvima i lojalnost među oružanim snagama - rekao je Isli.

KCNA navodi kako je glavna tačka sastanka na kojemu su smijenjeni stari i imenovani novi komandanti zapravo bio rat, odnosno priprema za rat.

Na sastanku u Pjongjangu, Kim je potpisao naredbe za ratne vježbe koje uključuju najnovije oružje u zemlji.

Kim Jong Un je krajem prošle sedmice obišao fabrike oružja i streljiva i dao važne upute u vezi s izgradnjom kapaciteta za serijsku proizvodnju novog streljiva, navodi se u izvještaju KCNA.

Posjetio je tvornice koje proizvode granate za raketne bacače i lanser transporter erectore, vrstu vozila koje može ispaljivati balističke projektile, izvijestila je KCNA.

Pojačali razvoj strateškog oružja

Dao je uputu da se poveća proizvodni kapacitet tvornica s ciljem jačanja obrambenih sposobnosti zemlje, objavila je KCNA. Sjeverna Koreja je pojačala razvoj strateškog oružja, uključujući balističke projektile dugog dometa i bespilotne letjelice, a prikazala je svoje najnovije rakete i bespilotne letjelice na velikoj vojnoj paradi koja se održala krajem srpnja.

Vojnom paradom obilježavala se 70. godišnjica kraja Korejskog rata te se taj dan u Sjevernoj Koreji slavi kao Dan pobjede. Tada se Kim sastao s ruskim ministrom obrane Sergejom Šojguom te su obje strane tom prilikom potvrdile da će nastaviti jačati veze. Osim ruskog izaslanstva, na paradi se našlo i kinesko na čelu s članom politbiroa kineske komunističke stranke Li Hongzhongasom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.