UKRAJINSKI MINISTAR

Kuleba: Razgovori u Džedi predstavljaju "proboj" za Ukrajinu

Kuleba je rekao da je broj zemalja zainteresiranih za učešće na sastancima poput okupljanja u Džedi "dramatično porastao" posljednjih sedmica

Dmitro Kuleba. AP Photo/Mary Altaffer

FENA

10.8.2023

 Razgovori održani prošlog vikenda u Saudijskoj Arabiji predstavljaju "proboj" za Kijev koji je pokazao da je moguće pridobiti globalnu podršku planu od deset tačaka koji je predložio predsjednik Volodimir Zelenski za okončanje rata u Ukrajini, izjavio je u četvrtak ukrajinski ministar vanjskih poslova.

- Ako zemlja želi da bude u prvom sjedištu svjetske politike, ona mora postati dio tih koordinacionih sastanaka - kazao je ministar Dmitro Kuleba u intervjuu za Reuters, misleći na razgovore u Džedi i manje dešavanje ovog ljeta u Copenhagenu.

Zvaničnici iz više od 40 zemalja - uključujući Kinu, Indiju, Brazil, Sjedinjene Države i evropske zemlje, ali ne i Rusiju - učestvovali su u pregovorima, koji su viđeni kao pokušaj Kijeva da izgradi širu koaliciju sila koja će podržati njegovu viziju mira. Ukrajina ima snažnu podršku Zapada jer se brani od ruske invazije, ali bilo je teže pridobiti vodeće ekonomije globalnog juga. Plan Zelenskog, koji Kijev želi da posluži kao osnova za mir koji bi okončao rat započet u februaru 2022. godine, uključuje povlačenje svih ruskih vojnika i povratak cjelokupne ukrajinske teritorije pod njenu kontrolu.

Kuleba je rekao da je broj zemalja zainteresiranih za učešće na sastancima poput okupljanja u Džedi "dramatično porastao" posljednjih sedmica, dodajući da ti događaji predstavljaju ključnu osnovu za buduće razgovore o viziji Ukrajine za mir.

- U potpunosti smo zadovoljni dinamikom ovog procesa. Vjerujem da je sastanak u Džedi bio iskorak jer smo prvi put okupili zemlje koje predstavljaju cijeli svijet, ne samo Evropu i Sjevernu Ameriku - rekao je on.

Rusija tvrdi da je otvorena za mirovne pregovore s Kijevom, ali insistira na svojim zahtjevima za četiri ukrajinske pokrajine koje je anektirala prošle godine, i u potpunosti ili djelimično ih kontrolira, kao i Krimu koji je anektirala 2014. , što je uslov koji Kijev neće prihvatiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.