NA DANAŠNJI DAN

Umrla Kleopatra, kraljica drevnog Egipta

Holivudska diva Elizabeta Tejlor zasigurno je najpoznatija filmska Kleopatra

Elizabeta Tejlor u ulozi Kleopatre. glossy.espreso.co.rs

11.8.2023

Prema historičarima, na današnji dan 30. godine prije nove ere, umrla je najpoznatija kraljica drevnog Egipta Kleopatra.

Bila je posljednja kraljica Egipta iz dinastije Ptolomejevića, makedonskog porijekla, čijom smrću je izumrla kraljevska loza, a Egipat pretvoren u rimsku provinciju. Rođena je 69. godine prije nove ere, u vrijeme kada je rimska vojna i politička moć na Mediteranu bila u usponu, dok se Egipat suočavao s padom moći i teritorijalne kontrole.

U dobi od 18 godina Kleopatra je stupila na prijestolje sa svojim suvladarom i polubratom Ptolomejem XIII. Uskoro je došlo do sukoba između Kleopatre i brata, te je izbio rat unutar Egipta, a stranu legendarne kraljice zauzeo je rimski imperator Julije Cezar. Iako 30 godina stariji, Cezara je, prema legendi, zavela Kleopatra, kako bi joj pomogao da pobijedi brata i sama zavlada Egiptom. S Cezarom je dobila sina Cezariona, kasnije poznatog i kao Ptolomej XV.

Za samoubistvo “zaslužna” kobra

Nakon Cezarove smrti Kleopatra je počela vezu s Cezarovim generalom Markom Antonijem, na čijoj strani se borila u ratu protiv Oktavijana. Nakon bitke kod Akcija 31. godine pr. n. e. pobjednički Oktavijan je okupirao Egipat i učinio ga rimskom provincijom. U toj bici je poginuo Marko Antonije, a Kleopatra je, prema legendi, samoubistvom za koje je "zaslužna" kobra okončala svoj život.

Kleopatra se danas smatra najpoznatijom i najljepšom vladaricom u egipatskoj historiji. Inspirirala je mnoge pjesme, drame, slike, knjige, filmove, pozorišne predstave i TV serije. Holivudska diva Elizabeta Tejlor (Elizabeth Taylor) zasigurno je najpoznatija filmska Kleopatra. 

IBM-ov Model 5150, prvi personalni kompjuter. wikipedia.org

IBM predstavio Model 5150, prvi PC

Na današnji dan 1981. godine, IBM je predstavio Model 5150, prvi personalni kompjuter (PC) u historiji računarske tehnike. To je bio ogroman komercijalni uspjeh za firmu IBM, koja je postala svjetski industrijski standard i definirala do danas postojeću klasu uređaja naziva IBM kompatibilni personalni kompjuteri.

Zbog svoje otvorene arhitekture prvi PC pokrenuo je cijelu industriju kompatibilnih uređaja, a zbog svoje dostupnosti je jedna od najraširenijih kompjuterskih arhitektura do sada. Godinu i po kasnije, u martu 1983., pojavio se prvi XT (službeno IBM PC XT, model 5160) koji je standardno imao tvrdi disk od 10 MB.

Tomas Man. bljesak.info

Preminuo nobelovac Tomas Man

Na današnji dan 1955. godine, od posljedica tromboze preminuo je Tomas Man (Thomas Mann), njemački književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1929. godine.

Objavljivanjem pripovijetke „Gefallen“, 1894., te četiri godine kasnije i prve zbirke pripovjedaka „Der Kleine Herr Friedemann“ Tomas Man skrenuo je pažnju književnih krugova. Već 1901. godine objavio je svoj prvi roman „Buddenbrooks. Verfall einer Familie“, potom dvije duže pripovijetke, „Tonio Kröger“ i „Tristan“, zatim dramu „Fiorenza“, a 1903. godine i svoju drugu zbirku pripovijetki naslova „Tristan. Sechs Novellen“.

Doktor Faustus

U doba Weimarske Republike Man se priklonio demokratskim političkim uvjerenjima, što ga je dovelo u sukob s nacionalsocijalističkim pokretom, koji je eskalirao početkom tridesetih godina, zbog čega je otišao u izgnanstvo koje je trajalo sve do pedesetih godina dvadesetog vijeka.

Nakon Drugog svjetskog rata Man je objavio svoj najpoznatiji roman „Doktor Faustus“, a potom „Izabrane“ i „Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull“ (Ispovijedi varalice Feliksa Krula).

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.