UKRAJINA

U Odesi otvorene plaže prvi put nakon ruske invazije

Zbog sigurnosti stanovnika i nakon incidenata eksplozije mina na plažama, plaže su zatvorene

Otvorena plaža. Oleksandr GIMANOV

FENA

12.8.2023

Nekoliko plaža u ukrajinskom crnomorskom gradu Odesi službeno je otvoreno za kupanje po prvi put od početka ruske invazije, iako je kupanje zabranjeno tokom uzbune o zračnom napadu, saopćili su lokalni zvaničnici u subotu.

Mornarička baza

Odesa, najveća ukrajinska luka i mornarička baza, više puta je napadana projektilima i dronovima, a u moru ima na stotine morskih mina nakon invazije u februaru prošle godine.

Zbog sigurnosti stanovnika i nakon incidenata eksplozije mina na plažama, plaže su zatvorene.

- Odluku o otvaranju plaža zajednički su donijele gradske civilne i vojne uprave - naveo je guverner Odese Oleg Kiper u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Dodao je da će plaže biti otvorene od 08 do 20 sati.

Oleksandr, spasilac i bivši ronilac koji se predstavio samo po imenu, kazao je da je između dva stuba postavljena protivminska mreža kako bi se spriječilo da kupači naiđu na mine u plitkoj vodi.

Predah od rata

- Mreža će ih zaustaviti. I mine će biti vidljive i sa obale po ovakvim vremenskim uslovima. Radnici hitne pomoći bit će obaviješteni, doći će da to riješe - rekao je on.

Otvaranje plaža je dobrodošao predah od rata za ljude koji se kupaju i sunčaju.

- Sanjala sam da idem na plažu i udišem slani zrak. Mnogo nam je nedostajao.Sigurnost je, međutim, na prvom mestu - izjavila je Svetlana, stanovnica oblasti Odese, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.