PREDSJEDNIK BJELORUSIJE

Lukašenko: Prije dva mjeseca sam rekao Prigožinu da će umrijeti

Ruski predsjednik Vladimir Putin prvo je obećao da će slomiti Prigožinovu junsku pobunu, uspoređujući je s ratnim previranjima koja su započela sve

Lukašenko i Putin. Alexander Demianchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

D. H.

25.8.2023

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da je upozorio vođe ruskih plaćenika Jevgenija Prigožina i Dmitrija Utkina, za koje se vjeruje da su poginuli u padu aviona u Rusiji, da budu oprezni te tvrdi da će borci Wagnera ostati u Bjelorusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prvo je obećao da će slomiti Prigožinovu junsku pobunu, uspoređujući je s ratnim previranjima koja su započela revolucijom 1917., ali je nekoliko sati kasnije postignut dogovor da se Prigožinu, šefu Wagnera i nekim njegovim borcima dopusti odlazak u Bjelorusiju.

"Momci - čuvajte se"

Lukašenko je rekao u petak da je Prigožinu dvaput izrazio zabrinutost za njegovu sigurnost, ali je Prigožin to oba puta odbacio. 

Dodao je kako je za vrijeme pobune upozorio Prigožina da će "umrijeti" ako nastavi marširati na Moskvu. "Dovraga više s tim - 'umrijet ću'", odgovorio mu je Prigožin, tvrdi bjeloruski predsjednik.

Lukašenko je rekao da je drugi put upozorio Prigožina i Utkina kad su mu došli u posjetu. Utkin je pomogao osnovati grupu Wagner i naveden je kao putnik srušenog aviona. 

- Momci - čuvajte se - rekao im je navodno Lukašenko. Lukašenko, stari Prigožinov znanac i bliski saveznik Rusije, rekao je da Putin nema nikakve veze s padom aviona.

"Wagner će živjeti u Bjelorusiji"

- Poznajem Putina: on je proračunat, vrlo smiren, čak i spor - rekao je Lukašenko. 

- Ne mogu zamisliti da je Putin to učinio i da je Putin kriv. To je jednostavno pregrub i neprofesionalan posao - dodao je. Lukašenko je rekao da će Wagnerovi borci ostati u Bjelorusiji.

- Wagner je živio, Wagner živi i Wagner će živjeti u Bjelorusiji. Sve dok nam bude potrebna ova jedinica, oni će živjeti i raditi s nama - zaključio je bjeloruski čelnik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.